«Ο Boris Johnson θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας», δήλωσε σήμερα στο Sky News ο Chris Heaton-Harris, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνοντας ότι ο πρώην ηγέτης έχει αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων.

Ερωτηθείς για το εάν ο Johnson θα είναι υποψήφιος, ο Heaton-Harris δήλωσε: «Ναι, αυτό πιστεύω».

«Έχουμε όντως τους αριθμούς…δεν είναι αυτό πρόβλημα».

Νωρίτερα σήμερα ο Boris Johnson προσπαθούσε να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού προβεβλημένα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος συντάχθηκαν με τον Rishi Sunak, τον άνθρωπο που κάποτε κατηγορήθηκε ότι τον πρόδωσε.

Γνωστές προσωπικότητες, που στο παρελθόν στήριξαν τον Johnson, εμφανίστηκαν τώρα να τάσσονται υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών Σούνακ εν όψει μιας πρώτης ψηφοφορίας των Συντηρητικών βουλευτών αύριο.

Ο υφυπουργός Steve Baker δήλωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει τον Sunak διότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια επιστροφή στη σαπουνόπερα που εκτυλίχθηκε νωρίτερα φέτος, πριν ο Johnson εξαναγκαστεί σε παραίτηση εν μέσω σειράς σκανδάλων. «Δεν είναι η ώρα για το στιλ του Boris», δήλωσε ο Baker στο Sky News.

Ο Boris Johnson και ο Rishi Sunak/ Φωτ.: Heathcliff O’Malley

Ο Sunak, ο Johnson και η Penny Mordaunt προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη 100 βουλευτών προκειμένου να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού και αντικατάστασης της Liz Trass που αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες στην ηγεσία της χώρας.

Ο Johnson αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, όταν παραιτήθηκε ο Sunak, γεγονός που πυροδότησε μια γενικότερη ανταρσία και οδήγησε σε μαζική παραίτηση υπουργών του Johnson.

Ο Baker δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται τώρα μια περίοδο σταθερότητας, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις χρηματοοικονομικές αγορές η Truss, και αυτό σημαίνει να μην ψηφίσει κάποιος και πάλι τον Johnson.

«Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τον έχουμε ως πρωθυπουργό σε συνθήκες στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει, παρασύροντας μαζί ολόκληρη την κυβέρνηση», δήλωσε ο ίδιος.

 

Πηγή: ΑΠΕ