«Το πρόβλημα με την εκρηκτική ακρίβεια έχει ξεκινήσει στη χώρα μας ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού», αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Capital.gr. Όπως επισήμανε, από τη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμενε «για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να προστατευτούν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι», αλλά ο κ. Μητσοτάκης «είχε απαξιώσει και υποβαθμίσει το ζήτημα».

Η κυβέρνηση, τόνισε, «όταν έρχεται η ώρα να πάρει μέτρα που είναι προφανές ότι μπορούν να προστατεύσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αυτό, αλλά βρίσκει περιθώριο και δημοσιονομικό χώρο όταν είναι να πάρει μέτρα τα οποία ευνοούν ελάχιστους των ανώτατων εισοδηματικών στρωμάτων».

Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «μιλάμε για εντελώς διαφορετική παρέμβαση και μία εντελώς διαφορετική πολιτική». Όπως πρόσθεσε, «από την αρχή λέμε -και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση σκοπίμως το αποσιωπά- ότι θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου», αλλά «η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ την κρίσιμη στιγμή, να μην βάλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και να μην ορίσει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, οι οποίες αισχροκερδούν όλη αυτή την περίοδο».

Η κυρία Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «μέχρι και η Κομισιόν έδειξε και είπε “φορολογήστε υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη” και ο κ. Μητσοτάκης ακόμη αναρωτιέται αν υπάρχουν», επίσης η φορολόγηση αυτών των κερδών «θα έφερνε δημοσιονομικό περιθώριο, θα έφερνε έσοδα στο κράτος», όμως η ΝΔ «επιλέγει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια».

Σημείωσε, τέλος, ότι για «ουσιώδη προστασία» των πολιτών έπρεπε να έχει υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα όρια της ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ