Ο ένας δισεκατομμυριούχος (ονόματα δεν λέμε) θέλει να πάει στη Σελήνη, ο άλλος στο φεγγάρι, ο τρίτος να φτάσει μέχρι τον Άρη.

Η ανθρώπινη ματαιοδοξία σύνορα δεν γνωρίζει, ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα δισεκατομμύριά τους όχι προκειμένου να ανέβουν στον προσωπικό τους Όλυμπο, αλλά να σώσουν ό,τι μπορούν από έναν πλανήτη που παραπαίει, κλιματικά.

Πάρτε για παράδειγμα τον ιδρυτή της εταιρείας «Patagonia», τον 83χρονο Ιβόν Σουινάρ, ο οποίος πουλά την εταιρεία του προκειμένου, όπως είπε ο ίδιος, να προσπαθήσει να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε μια από τις πιο φημισμένες μάρκες αθλητικών ειδών στον κόσμο παραχωρεί εξ’ολοκλήρου την εταιρεία του σε ένα ειδικό fund το οποίο με την σειρά του θα διοχετεύσει όλα τα κέρδη της επιχείρησης προς έναν και μοναδικό σκοπό: την διάσωση του πλανήτη, αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ της Guardian.

«Από τώρα, η Γη είναι ο μόνος μας μέτοχος. Όλα τα κέρδη μας, επ’ αόριστον, θα πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση: στην αποστολή μας να σώσουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη μας, τη Γη» αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Ο Σουινάρ συνεργάστηκε με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά καθώς και ομάδες δικηγόρων για να δημιουργήσουν μια εταιρική δομή που θα επιτρέπει στην Patagonia να συνεχίσει να λειτουργεί ως μια κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία μεν, τα έσοδα της οποίας όμως θα αποδίδονται σε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος δε.

«Η οικογένεια Σουινάρ δώρισε το 2% όλων των μετοχών της σε ένα ίδρυμα που θα έχει την εποπτεία της αποστολής και των αξιών της εταιρείας. Το υπόλοιπο 98% των μετοχών θα αποδοθεί σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Holdfast Collective, που θα αξιοποιήσει κάθε κερδισμένο δολάριο στον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης, υπέρ της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλλότητας, στηρίζοντας τις κοινότητες το δυνατόν συντομότερα» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Η εταιρική αυτή δομή που δημιουργήθηκε, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν πώληση της εταιρείας ή κρατικοποίησής της, κάτι που όπως λένε οι ιθύνοντες νόες του εγχειρήματος, θα συνεπαγόταν αλλαγή στις προτεραιότητές της και το χαρακτήρα της.

Η Patagonia θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως μια ιδιωτική, κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, πουλώντας ετησίως τζάκετ, παντελόνια και λογής ρουχισμό για σπορ αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι Σουινάρ που μέχρι τον προηγούμενο μήνα ήλεγχαν την εταιρεία, δεν θα είναι πλέον οι κάτοχοί της.

«Αντί να αποσπούμε αξία από την ίδια τη Φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο για τους επενδυτές, θα χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη της Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή κάθε πλούτου», ισχυρίζεται ο 83χρονος δισεκατομμυριούχος, προσθέτοντας εμφατικά ότι «αυτό θα επηρεάσει μια νέα μορφή καπιταλισμού που δεν καταλήγει σε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς».

«Αντί να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους για να πλουτίζουν οι μέτοχοι, ανατρέπουμε τον καπιταλισμό των μετόχων, μετατρέποντας τη Γη ως τον μόνο μας μέτοχο. Οπότε, πρόκειται να παραχωρήσουμε το μέγιστο χρηματικό ποσό σε ανθρώπους που εργάζονται ενεργά για τη διάσωση αυτού του πλανήτη» καταλήγει με νόημα ο Σουινάρ.