Με 8 έως 12 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων να καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως και την παγκόσμια κρίση του πλαστικού να απειλεί πλέον ευθέως τον πλανήτη, τρεις Γερμανοί φοιτητές, ο Georg, ο Moritz και ο Karsten, προσπάθησαν να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα: εφηύραν ένα πλωτό φράγμα με στόχο να αποτρέψει τόνους πλαστικών απορριμμάτων να μπουν στους ωκεανούς.

Οι τρεις τους ίδρυσαν την εταιρεία Plastic Fischer και διαμέσου αυτής κατασκέυασαν το «TrashBoom»: ένα φράγμα που χρησιμοποιεί μια απλή τεχνολογία και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, το οποίο μπορούν να «αντέξουν» οικονομικά ακόμη και οι αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του Designboom.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, μετά από ένα ταξίδι των τριών τους στο Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Ca Mau, συνειδητοποίησαν ότι η θέα του ποταμού από το μπαλκόνι τους ήταν στην πραγματικότητα ένα υδάτινο ρεύμα από πλαστικά και άλλα απορρίμματα που επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού.

Κάπως έτσι και ξενερωμένοι από τη θέα που έβλεπαν, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. «Συνειδητοποιήσαμε ότι κάθε κομμάτι πλαστικού που βλέπαμε να επιπλέει  προστά μας, θα κατέληγε τελικά για πάντα στη θάλασσα, απειλώντας τη βιοποικιλότητα και τη θαλάσσια ζωή», λένε από κοινού οι τρεις τους.

Επιστρέφοντας στην Γερμανία, σκέφτηκαν και υλοποίησαν την ιδέα να κατασκευάσουν έναν υδροτροχό που συλλέγει αυτόματα το πλαστικό από το ποτάμι και το μεταφέρει ακόμη στην ακτή. Συνδεδεμένη με χαλύβδινο πλέγμα που φτάνει σε βάθος 50 εκατοστών, η κάθε μονάδα του υδροτροχού μπορεί να συνδεθεί με άλλες για να σχηματίσει μια αλυσίδα, η οποία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικά μεγέθη ποταμών.

Το έργο τους ήταν απολύτως επιτυχημένο. Η Plastic Fischer ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, που λέμε.

Φυσικά, υπήρξαν και απογοητεύσεις: λόγου χάρη όταν, λίγους μήνες μετά, μετακόμισαν στην Ινδονησία με σκοπό να δοκιμάσουν την ιδέα τους σε πραγματικό περιβάλλον, ο υδροτροχός δεν λειτούργησε λόγω της χαμηλής ταχύτητας ροής των ποταμών που οφειλόταν στην ξηρασία.

Οπότε αποφάσισαν να μετακομίσουν στην πόλη Μπαντούνγκ, όπου βρίσκεται ο ποταμός Citarum, ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον ινδονησιακό στρατό που ήταν υπεύθυνος για τον καθαρισμό του ποταμού.

Τότε ήταν που η ιδέα του «TrashBoom» έγινε απολύτως μια πραγματικότητα: οι τρεις του έφτιαξαν έναν πλωτό φράχτη κατασκευασμένο από ντόπια υλικά που εμπόδιζε το πλαστικό να κατευθυνθεί στον ωκεανό. Τα πλαστικά απορρίμματα συλλέχτηκαν χειροκίνητα από τα συστήματα σε καθημερινή βάση και μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις διαλογής.

 

Τελικά, και σε αγαστή συνεργασία με την Allianz, η Plastic Fischer ξεκίνησε τη λειτουργία της στην πόλη Trivandrum της Ινδίας, τον Ιανουάριο του 2022.

Η δράση αποσκοπεί να σταματήσει την παραγωγή τόνων πλαστικού, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινότητες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, για τα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να συλλέξει περισσότερους από 550 μετρικούς τόνους ποτάμιου πλαστικού και να αποτρέψει την είσοδό του στους ωκεανούς. Οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν έως και 25 τοπικές θέσεις εργασίας για να διευκολύνουν τον καθαρισμό περισσότερων από 20 συστημάτων «TrashBoom» σε αποχετεύσεις και ποτάμια της πόλης.

Επί του παρόντος, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ινδία (Μπανγκαλόρ/Βαρανάσι), Ινδονησία (Μπαντούνγκ), ενώ ετοιμάζει και ένα έργο στο Βιετνάμ. Στόχος της είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ινδίας και της Ινδονησίας, όπου υπάρχουν πολλά μολυσμένα ποτάμια.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε να παρακινήσουμε και άλλες εταιρείες όπως π.χ. η Sungai Watch, η Pangea Movement και άλλες ΜΚΟ να αντιγράψουν την προσέγγισή μας και να σταματήσουν τα πλαστικά στα ποτάμια χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους τεχνολογία», δήλωσαν σε σχετική τους ανακοίνωση οι ιδρυτές.

Η εταιρεία πέτυχε και μια άλλη συνεργασία, αυτή τη φορά με το «Make A Change World» στο Μπαλί για να κατασκευάσει σε ελάχιστο χρόνο, ένα δεύτερο TrashBoom πλήρους κλίμακας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Empower (@empowerplastic)