Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η εκστρατεία ανακύκλωσης εκτός σπιτιού του Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts) επιστρέφει ακόμα πιο δυνατά με την διεθνή καμπάνια International Recycling Tour 2022 ζητώντας από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον.

Πέρσι, από το Recycling Tour 2021 που τα αγόρια και τα κορίτσια του προγράμματος παρακινούσαν τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αλουμινίου στα μεγάλα καταπράσινα σακιδια τους, γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία που έδωσε το έναυσμα στο πρόγραμμα να επεκτείνει τη δράση του και εκτός Ευρώπης. Έτσι, φέτος προστίθενται η Βραζιλία και η Κολομβία στην περιοδεία.

Το συμπέρασμα που βγήκε από την πρώτη εκστρατεία είναι πως οι άνθρωποι νοιάζονται για το περιβάλλον περισσότερο από ποτέ και θέλουν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ανακύκλωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος λοιπόν αποτελεί και για το πρόγραμμα “Κάθε κουτί μετράει” μια εξαιρετική ευκαιρία να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν μικρές, αλλά σημαντικές, αλλαγές στις συνήθειές τους με στόχο έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Περισσότεροι από 100 backpackers θα επισκεφτούν πάρκα, πλατείες και παραλίες για να υπενθυμίσουν στους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα κουτιά αλουμινίου, όπου κι αν βρίσκονται. Οι χώρες που θα συμμετέχουν στη φετινή καμπάνια είναι: Αυστρία, Βραζιλία, Κολομβία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης θα δώσουν το «παρών» στην παραλία της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τις διάσημες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου θα τοποθετηθεί ένας γιγάντιος κάδος ανακύκλωσης σε σχήμα καρδιάς στον Καράβολα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου και κορυφώνονται την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στον χάρτη του International Recycling Tour μπαίνει φέτος και η Χαλκίδα, όπου η δράση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Elval, Τομέας Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor, με μια μεγάλη γιορτή ανακύκλωσης να διοργανώνεται στο Στρογγυλό την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο, οι backpackers θα μεταφερθούν στην παραλία Αλυκές για να ανακυκλώσουν μαζί με τους λουόμενους και να τους ενημερώσουν για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Η καμπάνια πραγματοποιείται με την υποστήριξη των δήμων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Χαλκίδας, αντίστοιχα.

Παράλληλα δημοσιεύεται και μια πανευρωπαϊκή έρευνα για το περιβάλλον στην οποία οι Έλληνες ζητούν από τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των συσκευασιών τους.

Πέρα από τις δράσεις, το πρόγραμμα συνεργάστηκε και με την εταιρεία δημοσκοπήσεων LUCID για να καταγράψει τις απόψεις πολιτών από 14 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το περιβάλλον. Το βασικότερο εύρημα; Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, αλλά δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος (91%), με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να είναι 94%.

Παρόλο που υπάρχει η αίσθηση της ατομικής ευθύνης, το βάρος πέφτει πρωτίστως στις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συσκευασιών τους. Το 87% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο συσκευασίες που ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές, με το οποίο συμφωνεί και το 91% των Ελλήνων.

Τώρα, στη χώρα μας, το 90% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τις συσκευασίες που επιλέγουν και να χρησιμοποιούν μόνο πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Συγκριτικά, περίπου 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις συσκευασίες που αγοράζουν.

 

“Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της καμπάνιας μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να εμπνεύσουμε τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες και να φτάσουμε στο 100% της ανακύκλωσης στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας – καταναλωτές, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και κοινότητες”, λέει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα.

 

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 12,800 Ευρωπαίους πολίτες που ρωτήθηκαν, μόνο το 52% ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στο σπίτι, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 46%. Τα ποσοστά ανακύκλωσης μειώνονται δραματικά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, με μόλις το 29% των Ελλήνων να ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στη δουλειά και 25% όταν είναι σε υπαίθριους δημόσιους χώρους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πολίτες ζητούν καλύτερη εκπαίδευση και υποδομές ανακύκλωσης. Πιο συγκεκριμένα, το 58% των Ελλήνων είναι υπέρ της εφαρμογής ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ενώ το 57% ζητά περισσότερους κάδους ανακύκλωσης σε δημόσιους χώρους.

Η τελευταία αριστουργηματική φωτογραφική καμπάνια του Κώστα Σπαθή για το πρόγραμμα “Κάθε κουτί μετράει” είναι μια συλλογή έργων τέχνης

Οι φωτογραφίες του αρχιτέκτονα Κώστα Σπαθή, εμπνευσμένες συχνά από τη φύση και την Ελλάδα, ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιδιαίτερη ματιά του, αφαιρετική και απόλυτα συμμετρική, τού έχει δώσει πάνω από 350.000 ακόλουθους στο Instagram, ενώ οι εικόνες του περνούν μηνύματα μέσα από μια δυναμική «less is more» φιλοσοφία. Είναι αυτή η ιδιαίτερη ματιά και η αγάπη του για τη φύση που έκανε το Κάθε Κουτί Μετράει να του αναθέσει την καλλιτεχνική επιμέλεια της νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με τα οφέλη της ανακύκλωσης αλουμινίου και της κυκλικής οικονομίας.

«Με την τέχνη της φωτογραφίας, και γενικότερα μέσα από τη δουλειά μου, προσπαθώ να ενισχύω τη συνείδηση του κόσμου σε σχέση με το περιβάλλον, να αναδεικνύω το μεγαλείο της φύσης και να επισημαίνω την αξία της ανακύκλωσης. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία στόχος μου είναι να τονίσω τις μοναδικές ιδιότητες του αλουμινίου ως βιώσιμο υλικό συσκευασίας και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από το Κάθε Κουτί Μετράει. Με την καμπάνια αυτή, δημιουργώ μηνύματα τονίζοντας τη σχέση ανθρώπου-κουτιού, χρησιμοποιώντας σχήματα και συνθέσεις με βασικό πρωταγωνιστή τα κουτιά αλουμινίου», λέει για την καμπάνια ο Σπαθής.

Το αλουμίνιο είναι ένα πολύτιμο υλικό που δεν ανήκει στον κάδο απορριμμάτων, αλλά μπορεί να ζήσει αμέτρητους κύκλους ζωής και να πάρει χιλιάδες μορφές. Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη συσκευασία παγκοσμίως, εξοικονομώντας 95% ενέργεια σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή τους. Η ανακύκλωσή τους προσφέρει και ανάλογη μείωση εκπομπών αερίων που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο αέναος κύκλος ζωής του αλουμινίου ενέπνευσε τον Σπαθή, καθώς μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητά του. Οι εικόνες του υπενθυμίζουν στον κόσμο να πετά τα άδεια κουτιά αλουμινίου στον σωστό κάδο, αγκαλιάζοντας την κυκλική οικονομία και συνειδητοποιώντας τη συνεισφορά της σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη.

Ανακύκλωση εκτός σπιτιού: Μπορούμε και καλύτερα

Το 23χρονο, πλέον, «Κάθε Κουτί Μετράει», με τόπο γέννησης το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται το πιο σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης σχετικά με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2014, έχει σήμερα σημαντική παρουσία σε 20 χώρες, προσφέροντας τον απαραίτητο εξοπλισμό ανακύκλωσης σε οργανισμούς και ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου σε εξωτερικούς χώρους. Σήμα κατατεθέν της πρωτοβουλίας οι δράσεις με εθελοντές που φέρουν ειδικά backpacks για ανακύκλωση εν κινήσει σε όλη την Ευρώπη.

Παρόλο που η ανακύκλωση είναι πλέον τρόπος ζωής για τα περισσότερα νοικοκυριά, η ανακύκλωση εκτός σπιτιού δεν έχει βρει ακόμη τη θέση που της αξίζει στη συνείδηση του κόσμου. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου φτάνει το 55%, πράγμα που κάνει την παρουσία του προγράμματος στη χώρα ακόμη πιο σημαντική, καθώς στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να ανακυκλώνουν κάθε κουτί αναψυκτικού, μπύρας ή νερού, όπου κι αν βρίσκονται. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα, «Κάθε κουτί που πηγαίνει στον σωστό κάδο εξοικονομεί ενέργεια και φυσικούς πόρους και μας φέρνει πιο κοντά σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Οι φωτογραφίες του Σπαθή επικοινωνούν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα αυτό αλλά και τη φιλοσοφία του προγράμματός μας που αναζητά δημιουργικούς τρόπους να εμπνεύσει τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες και να δει την ανακύκλωση αλλιώς».