Ένας νέος χώρος πρασίνου και ανάπαυλας προστέθηκε στον αστικό ιστό της Κηφισιάς με το πρώτο πάρκο τσέπης. Η καλή πρακτική που ξεκίνησε από το δήμο Αθηναίων κερδίζει έδαφος και σε άλλα σημεία της Αττικής, εμπλουτίζοντας τις γειτονιές με γωνίες σκιάς και ηρεμίας, ανάμεσα στην βουή της πόλης.

Πίσω από το πρώτο πάρκο τσέπης της Κηφισιάς, επί των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Λεβίδου, βρίσκεται η «Οργάνωση Γη» και η συνεργασία της με την P&G, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης – Κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες». Πρόκειται μάλιστα για το 13ο πάρκο τσέπης που προκύπτει από την συνέργεια, αυτή τη φορά με τη συνεισφορά της εταιρείας «Δ. Θανόπουλος».

Στο πάρκο τσέπης έκτασης 460 τ.μ. ενισχύθηκε το φυτικό υλικό με την προσθήκη περισσότερων από 580 φυτών, μεταξύ των οποίων θάμνοι, πολυετή ανθοφόρα και αγρωστώδη είδη που προσαρμόζονται αρμονικά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Στον χώρο ανανεώθηκαν οι αστικές υποδομές, όπως φωτισμός, παγκάκια, κ.ά, ενώ ταυτόχρονα τοποθετήθηκε βρύση, ράμπα ποδηλάτων και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους.

Τα πάρκα τσέπης είναι μικροί χώροι πρασίνου οι οποίοι δημιουργούνται σε αδόμητα και αναξιοποίητα σημεία μέσα στον αστικό ιστό. Τα οφέλη από τη δημιουργία των πάρκων τσέπης είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχάς, συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του αστικού σημείου στο οποίο δημιουργούνται, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού μπορούν να επηρεάσουν υπό προϋποθέσεις το μικροκλίμα όπου βρίσκονται ή τουλάχιστον να προσφέρουν μια ανάσα δροσιάς και, κυρίως, ένα αισθητικό διάλειμμα.

Η «Οργάνωση Γη», που επικεντρώνει τις προσπάθειες της στην εξάπλωση των πάρκων τσέπης, είναι μια ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2010 με αποστολή την εδραίωση της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή ορίζεται από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Οι παρεμβάσεις της, μέσω προτάσεων όπως τα πάρκα τσέπης, έχουν τον στόχο της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος αλλά, κυρίως, της ευαισθητοποίησης γύρω από έναν άλλο τρόπο ζωής που θα οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ