Πώς επηρεάζουν οι θαλάσσιοι καύσωνες τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο ενημέρωσε ο Σεραφείμ Πούλος, Καθηγητής Ωκεανογραφίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”.

“Οι μέδουσες που μας προβλημάτισαν το προηγούμενο διάστημα και μέχρι σήμερα ακόμη κατά τόπους, οφείλονταν στη γενικότερη θέρμανση της Ανατολικής Μεσογείου, το ίδιο και οι ξενιστές, που έχουν εισβάλει και είναι πάρα πολλοί, σε αριθμό, γύρω στα 800 είδη με πιο γνωστούς σε μας το λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο” εξήγησε.

Δίνοντας τον ορισμό του θαλάσσιου καύσωνα σημείωσε πως “Στη Μεσόγειο θαλάσσιο καύσωνα έχουμε όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Θάλασσας ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου”.

“Οι επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα έρχονται να προστεθούν σε αυτές της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει ζεστάνει τα θαλάσσια ύδατα της χώρας μας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και αναμένουμε ένα βαθμό παραπάνω μέχρι το 2.100” πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε “θαλάσσιο καύσωνα έχουμε όταν για πέντε συνεχόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι μεγαλύτερες από αυτές που σημειώθηκαν σε βάθος τριακονταετίας”.

Αυτή η παραπάνω θερμοκρασία που μπορεί να είναι από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Όσο και εάν φαίνεται περίεργο, σημείωσε ο Καθηγητής, “Θαλάσσιους καύσωνες έχουμε και στην Αλάσκα”.

“Στις περιοχές που εκδηλώνεται ο θαλάσσιος καύσωνας, τα νερά είναι πιο ζεστά και ευνοείται η μετακίνηση ορισμένων ειδών όπως αυτά που είναι συνηθισμένα σε ζεστά νερά, ενώ αντιθέτως απομακρύνονται τα ψάρια που ζουν σε αυτές γιατί δεν αντέχουν ή δεν αισθάνονται άνετα στην υψηλότερη θερμοκρασία” υπογράμμισε, γεγονός που εξηγεί και την διαταραχή της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την εξαφάνιση ψαριών που ζούσαν στα νερά της.

Επιπλέον ανέφερε πως “επειδή η Μεσόγειος έχει υψηλές θερμοκρασίες θάλασσας -ιδιαίτερα η Δυτική λεκάνη και η Ανατολική- αναμένονται και οι μεσογειακοί κυκλώνες που συνήθως εκδηλώνονται τέλος Αυγούστου με αρχές Φθινοπώρου’.

Πηγή: ΕΡΤ