Οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για ένα τεράστιο κομμάτι πάγου -μεγαλύτερο σε έκταση από το Μεξικό- που δεν καταφέρνει να ξαναπαγώσει καθώς πέφτουν οι εποχιακές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική.

Ο θαλάσσιος πάγος της ηπείρου είχε ήδη φτάσει σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ τον Φεβρουάριο, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τώρα, υπάρχει πάρα πολύς πάγος σε κίνηση γύρω από την Ανταρκτική, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν τώρα εσπευσμένα να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι των αλυσιδωτών κλιματικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η λέξη πρωτοφανής είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά, αλλά δεν αποδίδει το πόσο σοκαριστικό είναι αυτό“, δήλωσε στον Guardian ο Hobbs, επιστήμονας για τους θαλάσσιους πάγους στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. “Είναι πολύ έξω από την κατανόησή μας για αυτό το σύστημα“.

Συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου, οι θαλάσσιοι πάγοι επιστρέφουν στην Ανταρκτική με κάπως προβλέψιμο ρυθμό. Όμως η έκταση του επαναπαγωμένου θαλάσσιου πάγου υπολείπεται κατά πολύ των προβλέψεων αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, 5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια πάγου ξαναπάγωσαν, υπολειπόμενα περίπου 0,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια από το σημείο που θα περίμεναν οι ειδικοί.

Η είδηση αντιμετωπίστηκε με αμηχανία μεταξύ των ερευνητών.”Υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι περίεργο συμβαίνει“, δήλωσε στην Guardian ο Walt Meier, ανώτερος επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. “Η πτώση είναι πολύ χαμηλότερη από οτιδήποτε έχουμε δει στα αρχεία μας“.

Από το 2016 παρατηρείται έντονη μείωση της ποσότητας των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής, με τους ειδικούς να συζητούν ακόμη πόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην τάση αυτή. Συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύεται δύσκολο να βρεθούν, λόγω της πολυπλοκότητας της ηπείρου και της δυναμικής του ωκεανού που την περιβάλλει.

Τώρα, υπό το πρίσμα αυτών των αριθμών που ξεφεύγουν από τα όρια, οι επιστήμονες ζητούν μια πολύ διαφορετική συζήτηση.

Το σύστημα της Ανταρκτικής ήταν πάντα εξαιρετικά μεταβλητό“, δήλωσε στο CNN ο Ted Scambos, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ. “Αυτό [το σημερινό] επίπεδο μεταβλητότητας, όμως, είναι τόσο ακραίο που κάτι ριζικά έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά κυρίως φέτος, σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια που πάνε πίσω τουλάχιστον 45 χρόνια“.

Από το 2016, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και τώρα ο πάτος έχει πέσει”, πρόσθεσε ο Scambos “Κάτι σημαντικό σε ένα τεράστιο μέρος του πλανήτη συμπεριφέρεται ξαφνικά διαφορετικά από ό,τι βλέπαμε τα τελευταία 45 χρόνια“.

Πηγή: Futurism