Ήταν μια από τις πιο περίεργες εκκλήσεις για δουλειά που έγιναν ποτέ: μια πρόσκληση προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους το πιο απομακρυσμένο και πιο κρύο ταχυδρομείο του κόσμου πάνω σε ένα νησί χωρίς μόνιμους κατοίκους, παρά μόνο πιγκουίνους και υπό συνεχή ηλιοφάνεια με το σκοτάδι να είναι ελάχιστο.

Αλλά παράξενη ή όχι, η συγκεκριμένη έκληση χτύπησε μια… χορδή σε πολλούς Βρετανούς, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους για μια εκ των τεσσάρων θέσεων που ήταν ανοικτές γι’ αυτό τον σκοπό.

Πάνω από 6.000 άτομα έκαναν αίτηση για τις τέσσερις θέσεις εργασίας στο νησί Goudier στο Port Lockroy της Ανταρκτικής. Προχθές ανακοινώθηκαν οι 4 νικητές: μια νεόνυμφη γυναίκα, που θα αφήσει πίσω τον σύζυγό της για αυτό που η ίδια αποκαλεί ως «τον πιο μοναχικό μήνα του μέλιτος» και άλλες τρεις Βρετανίδες, που είναι εξίσου ενθουσιασμένες από την περιπέτεια που ακολουθεί, έστω και σε μεγάλη απόσταση από τα σπίτια τους, κάπου 15.000 χιλιάδες χιλιόμετρα (9.000 μίλια) μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τετραμελής ομάδα, η οποία επιλέχθηκε πολύ προσεκτικά από το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα UK Antarctic Heritage Trust, εκτός από την κίνηση του ταχυδρομείου, θα είναι υπεύθυνη και για το μουσείο, το κατάστημα δώρων του νησιού καθώς και την καταμέτρηση των πιγκουίνων, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται γύρω στους 1.500.

Η ομάδα ξεκίνησε από χθες, Πέμπτη, την προετοιμασία της στο Κέιμπριτζ. Οι τέσσερις γυναίκες θα ενημερωθούν για την ζωή και την καθημερινότητα των πιγκουίνων του είδους Gentoo από έναν ειδικό ζωολόγο, θα εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά θα αναχωρήσουν για το απομακρυσμένο νησί Goudier στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, όπου θα περάσουν τα Χριστούγεννα.

 

Θα επιστρέψουν όλες τους στα σπίτια τους τον Μάρτιο, αφού πρώτα έχουν λειτουρήσει το λεγόμενο Penguin Post (Ταχυδρομείο Πιγκουίνων), το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του κόσμου, όπως αναφέρει η Guardian.

Ποιες είναι λοιπόν οι τέσσερις Βρετανίδες;

Είναι η 23χρονη Κλερ Μπαλαντάϊν από το Λίνκολσάϊρ, πρόσφατα απόφοιτος της Οξφόρδης, η οποία θα αναλάβει τον άτυπο ρόλο του ταχυδρόμου, η 30χρονη βιολόγος Μέϊρι Χίλτον, που θα είναι η υπεύθυνη για την παρακολούθηση τής άγριας ζωής του νησιού, η 31χρονη Νάταλι Κόρμπετ από το Χάμπσαϊρ, που διατηρεί ένα pet shop στην γενέτειρα πόλη της και γι’ αυτό θα αναλάβει το κατάστημα και η συντονίστρια της ομάδας, η 40χρονη Λούσι Μπρίτζον, η οποία στο παρελθόν πέρασε τρεις μήνες στα νορβηγικά νησία Σβάλμπαρντ [Svalbard] ως επικεφαλής επιστήμονας σε μια αποστολή στην Αρκτική. Θα συνοδεύονται από την 42χρονη Βίκυ Ινγκλις, που έχει μείνει στο νησί στο παρελθόν και θα αναλάβει χρέη γενικού βοηθού για τις επόμενες δέκα εβδομάδες.

«Αυτή θα είναι η πρώτη μου φορά στην Ανταρκτική και είμαι πολύ ενθουσιασμένη», δήλωσε η Χίλτον στην Guardian. «Δεν έχω ιδέα τι να περιμένω όταν φτάσουμε εκεί: πόσο κρύο θα κάνει, θα πρέπει να σκάψουμε μέσα από το χιόνι μέχρι να φτάσουμε στο ταχυδρομείο;»

Οι τέσσερις Βρετανίδες, κατά τη διαμονή τους θα μοιράζονται τις κουκέτες μιας καμπίνας, δεν θα έχουν τρεχούμενο νερό ή κανονική τουαλέτα και το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι σε λειτουργία για πολύ λίγη ώρα μεσα στο 24ωρο. Αρα αναμένεται οι νύχτες τους να είναι κρύες, παρόλο που την εποχή αυτή στην Ανταρκτική επικρατεί σχεδόν μόνιμη ηλιοφάνεια, ενώ βραδιάζει ελάχιστες ώρες της ημέρας. Οι γυναίκες αυτές θα τρέφονται καταναλώνοντας μόνο κονσέρβες και αποξηραμένα τρόφιμα.

Οι γυναίκες θα έρχονται σε ελάχιστη επικοινωνία με τους δικούς τους καθώς θα στέλνουν e-mail μέσω δορυφόρου και θα μιλούν τηλεφωνικώς μαζί τους για πολύ λίγο, μια φορά την εβδομάδα.  Ταυτόχρονα, η δουλειά τους ως ταχυδρόμοι, αναμένεται να είναι η εξής: ότι θα στείλουν, μέσα στους μήνες αυτούς της παραμονής τους, περί τις 80.000 καρτ-ποστάλ από τουρίστες που επισκέπτονται το μέρος με κρουαζιερόπλοια.

«Το νησί δεν ανήκει στους ανθρώπους αλλά στους πιγκουίνους. Είναι άγρια πλάσματα. Εκείνα έχουν την δική τους καθημερινότητα και εμείς την δική μας», καταλήγει εμφατικά η Ινγκλις σχετικά με τις καθημερινές τους συναναστροφές με τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής.