Το 2021, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue ανακοίνωσαν ότι είχαν αναπτύξει το πιο λευκό χρώμα στη Γη.

Το χρώμα είναι τόσο λευκό που μπορεί να αντανακλά πάνω από το 98% του φωτός σε σύγκριση με το 95,5% του ηλιακού φωτός που αντανακλάται από την προηγούμενη εξαιρετικά λευκή βαφή των ερευνητών – ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει και την υπέρυθρη θερμότητα μακριά από μια επιφάνεια.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή το φως παράγει θερμότητα – και εμείς εδώ στη Γη βιώνουμε έναν καύσωνα άνευ προηγουμένου.

Αν χρησιμοποιηθεί σε ένα κτίριο, λένε οι ερευνητές, το χρώμα θα μείωνε τη θερμοκρασία στην επιφάνεια, μειώνοντας τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό και επομένως μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό.

Η τυπική λευκή μπογιά του εμπορίου πιο πολύ ζεσταίνεται παρά γίνεται πιο ψυχρή. Τα χρώματα της αγοράς που έχουν σχεδιαστεί για να απορρίπτουν τη θερμότητα αντανακλούν μόνο το 80%-90% του ηλιακού φωτός και δεν μπορούν να κάνουν τις επιφάνειες πιο δροσερές από το περιβάλλον τους.

Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε μια ακόμη μεγαλύτερη εφαρμογή, όπως η μείωση της θερμοκρασίας ολόκληρου του πλανήτη;

Σύμφωνα με τον Jeremy Munday, καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εάν ένα υλικό όπως το χρώμα του Purdue κάλυπτε το 1-2% της επιφάνειας της Γης, η ποσότητα του φωτός που αντανακλούσε πίσω στο διάστημα θα μείωνε την ποσότητα της θερμότητας που απορροφάται από τον πλανήτη τόσο ώστε να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Αλλά πόσο μεγάλο είναι το 1-2% της επιφάνειας της Γης; Η συνολική επιφάνεια της Γης είναι περίπου 197 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (και το μεγαλύτερο μέρος είναι νερό), επομένως η βαφή θα πρέπει να καλύψει μεταξύ περίπου 2 και 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Η συνολική χερσαία έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι λίγο πάνω https://solarsystem.nasa.gov/planets/earth/by-the-numbers/  από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, επομένως θα πρέπει να καλύπτουμε τη χώρα με λευκή μπογιά από θάλασσα σε βαμμένη με μπογιές θάλασσα.

Αν υποθέσουμε ότι η νέα βαφή λειτουργεί σαν εμπορική βαφή, όπως προτείνουν οι ερευνητές του Purdue, ένα γαλόνι θα κάλυπτε περίπου 400 τετραγωνικά πόδια, θα χρειαζόμασταν περίπου 139 δισεκατομμύρια γαλόνια από το σουπερ λευκό χρώμα για να καλύψουμε μόλις το 1% της επιφάνειας της Γης.

Φυσικά, αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται αν χρειαστεί να καλύψουμε το 2% της επιφάνειας. Και τίποτα από αυτά δεν λαμβάνει υπόψη πόσο δύσκολο θα ήταν να ζωγραφίσεις πάνω σε ωκεανούς, ερήμους και δέντρα.

Το να βάψουμε με λευκή μπογιά τις πόλεις για να μειωθεί η θερμοκρασία δεν είναι μια νέα ιδέα.

Η ίδια η ιδέα της λευκής βαφής είναι το αποτέλεσμα έξι ετών έρευνας που βασίζεται σε προσπάθειες που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1970 για την ανάπτυξη ακτινοβόλου ψυκτικού χρώματος ως εφικτή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κλιματιστικά.

Πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο βάφουν ήδη επιφάνειες λευκές και η νέα βαφή της Purdue θα βοηθήσει. Όμως δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

 

Με πληροφορίες από: Science Alert, Purdue University