Η Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Greta Thunberg δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο Cop27 που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στην Αίγυπτο, ασκώντας μάλιστα αυστηρή κριτική στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα φόρουμ «πράσινου ξεπλύματος».

«Δεν θα πάω στο Cop27 για πολλούς λόγους, ωστόσο τα περιθώρια για κοινωνική δράση φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελευταίου της βιβλίου στο Southbank Centre του Λονδίνου, μετά από σχετική ερώτηση που δέχτηκε.

Η Greta Thunberg κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου της βιβλίου (Φωτ.: Justin Tallis)

Η 19χρονη ακτιβίστρια είχε προηγουμένως αναρτήσει μήνυμα στο Twitter για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους «κρατούμενους συνείδησης» στην Αίγυπτο. Η 27η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου στο θέρετρο Sharm el-Sheikh στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι εν λόγω διασκέψεις χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες και τους ανθρώπους με εξουσία κυρίως ως μια ευκαιρία για να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά είδη πράσινου ξεπλύματος», δήλωσε η Thunberg συμπληρώνοντας, «Οι διασκέψεις αυτές δεν έχουν πραγματικά σκοπό να αλλάξουν ριζικά το σύστημα. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν λειτουργούν πραγματικά, εκτός βέβαια αν τις χρησιμοποιήσουμε ως αφορμές για κινητοποιήσεις».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg)

Η Thunberg ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα ενός συνασπισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καλούσε τις αιγυπτιακές αρχές να ανοίξουν τον πολιτικό χώρο και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους. Το ψήφισμα είχε σχεδόν χίλιες υπογραφές οργανώσεων και φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων η 350.org, η Διεθνής Αμνηστία και το Climate Action Network, το μεγαλύτερο δίκτυο για το κλίμα στον κόσμο που αποτελείται από περισσότερες από 1.500 κοινωνικές οργανώσεις. Ορισμένες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace UK, επικρίθηκαν επειδή δεν υπέγραψαν την αίτηση.