Τα κοράλλια που καλλιεργήθηκαν στο πρώτο υπεράκτιο φυτώριο κοραλλιών της Αυστραλίας αναπαράχθηκαν για πρώτη φορά μετά τη φύτευσή τους στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο πριν από τέσσερα χρόνια.

Καλλιεργήθηκαν στο πλαίσιο ενός έργου του Ιδρύματος Αποκατάστασης Υφάλων (Reef Restoration Foundation) για να βοηθήσουν στην ανάπλαση υποβαθμισμένων τμημάτων του υφάλου στο νησί Fitzroy – 29 χλμ. από το Κερνς στο Βόρειο Κουίνσλαντ.

Η αναπαραγωγή συνίσταται στην απελευθέρωση χιλιάδων ωαρίων και σπερματοζωαρίων που οδηγεί στη δημιουργία νέων κοραλλιών. Το φαινόμενο συμβαίνει συνήθως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μετά από πανσέληνο. «Είδαμε τις μικρές ροζ δέσμες ωαρίων και σπερματοζωαρίων να απελευθερώνονται από τις φυτείες μας και ο ωκεανός έμοιαζε με υποβρύχια χιονοθύελλα. Ήταν πανέμορφο», λέει η Hannah Kish, θαλάσσια βιολόγος του Ιδρύματος Αποκατάστασης Υφάλων.

Η ανακάλυψη στον κόλπο Welcome Bay στο νησί Fitzroy ενθουσίασε την ομάδα, καθώς σημαίνει ότι τα φυτεμένα κοράλλια είναι υγιή, εδραιώθηκαν και ευδοκιμούν. «Στην πραγματικότητα η αναπαραγωγή τους έχει πολύ μεγαλύτερο οικολογικό αντίκτυπο. Καθώς τα κοράλλια μας αναπαράγονται, διασφαλίζεται ότι ο ύφαλος θα είναι αυτοσυντηρούμενος μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Azri Saparwan, Master reef guide και θαλάσσιος βιολόγος του Reef Restoration Foundation.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Reef Restoration Foundation, Ryan Donnelly, δήλωσε ότι ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα καλλιέργειας κοραλλιών και τρεις θαλάσσιοι βιολόγοι κατέγραψαν το γεγονός στον παράκτιο ύφαλο. Σηματοδοτεί την έναρξη της αναπαραγωγής των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και ο εξωτερικός ύφαλος αναμένεται να αναπαραχθεί τον επόμενο μήνα μετά την πανσέληνο επίσης.

Τα κοράλλια αναπτύχθηκαν σε υποβρύχια πλαίσια αφού η Αρχή Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου χορήγησε άδεια για ένα πιλοτικό ερευνητικό υπεράκτιο φυτώριο στο νησί Φιτζρόι το 2017. Έγιναν μοσχεύματα από υγιείς οργανισμούς και προσαρτήθηκαν σε πλαίσια που αναρτήθηκαν υποβρυχίως. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές που πρωτοστάτησαν σε περιοχές αποκατάστασης υφάλων στη Φλόριντα. Αυτά τα μοσχεύματα αναπτύσσονται ταχύτερα στο περιβάλλον του φυτωρίου, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα να τα φυτέψει σε σκληρό υπόστρωμα μετά από περίπου έξι μήνες.

Καθώς τα μοσχεύματα εγκαθίστανται, αναπτύσσονται, κι άλλα είδη κοραλλιών και η θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων ασπόνδυλων, πολύχρωμων τροπικών ψαριών και χελωνών, γίνονται μέρος του οικοτόπου.«Φυτέψαμε κοραλλιογενή μοσχεύματα σε ένα υποβαθμισμένο κομμάτι υφάλου και αυτά τα πρωτοπόρα είδη έχουν αναπτυχθεί σε διάμετρο περίπου 1 μέτρο, βοηθώντας στη δημιουργία ενός υγιούς και σύνθετου οικοτόπου για διάφορα κοράλλια και θαλάσσια ζωή», προσθέτει ο Azri Saparwan.

«Το να βλέπουμε τα μωρά κοράλλια μας να αναπαράγονται για πρώτη φορά και να δημιουργούν την επόμενη γενιά κοραλλιών ήταν μια όμορφη και ταπεινή εμπειρία. Η αναπαραγωγή ήταν μια επίδειξη του τρόπου με τον οποίο ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος δημιουργεί κάθε χρόνο νέα κοράλλια ως μέρος της διαδικασίας αναγέννησής του».

Πηγή: Euronews