Στον κόσμο των μπλε φαλαινών, είδος που ανακάμπτει από το χείλος της εξαφάνισης, ταξιδεύει τους θεατές το ντοκμαντέρ «Blue Whales: Return of the Giants» που προβάλλεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Με αφηγητή τον Άγγλο ηθοποιό Άντι Σέρκις, η ταινία ακολουθεί δύο επιστημονικές αποστολές. Η πρώτη είναι υψηλού κινδύνου για την εύρεση ενός εξαφανισμένου πληθυσμού γαλάζιων φαλαινών, που δεν έχει εμφανιστεί εδώ και 50 χρόνια. Η δεύτερη ακολουθεί την Νταϊάν Γκέντρον, την «γητεύτρια των μπλε φαλαινών» στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, στο Μεξικό, όπου μαζί με την ομάδα της εξερευνούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά στην υγεία των ωκεανών.

Το πάθος του σκηνοθέτη και παραγωγού Χιου Πίρσον για τις μπλε φάλαινες, το οποίο αγγίζει την εμμονή τον ώθησε να δημιουργήσει αυτή την ελπιδοφόρα ιστορία. Όπως εξηγεί, οι αριθμοί των γαλάζιων φαλαινών αυξάνονται σιγά-σιγά και ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στις 15.000 – ένα μικρό κλάσμα του ιστορικού αριθμού τους. Ειδικότερα αναφέρει ότι καταγράφεται κάθε χρόνο αύξηση σε μέρη όπως στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού του Μεξικού και της Καλιφόρνιας.

«Και τώρα είναι δυνατόν οι άνθρωποι να βλέπουν μπλε φάλαινες σε ταξίδια παρατήρησης από την ακτή, κάτι που είναι φανταστικό» σημειώνει.

«Όλοι υποθέτουν ότι επειδή οι μπλε φάλαινες είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά στον πλανήτη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολλά για το είδος, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει» αναφέρει ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ. «Το ότι έμαθα τι προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες, να κατανοήσουν τις συμπεριφορές τους, ήταν πραγματική επιμόρφωση για μένα. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τέτοια πλάσματα γιατί μας εμπνέουν να έχουμε ελπίδα. Η ταινία είναι ένα υπέροχο πάντρεμα αφήγησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας» δηλώνει επίσης ο Άντι Σέρκις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ