Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είναι συνηθισμένοι στο χιόνι, αλλά η χιονόπτωση του Σαββατοκύριακου δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Μια επικίνδυνη χιονοθύελλα μετέτρεψε τους δρόμους σε χιονισμένος λόφους στη δυτική Νέα Υόρκη, με ορισμένες τοποθεσίες να βρίσκονται «θαμμένες» κάτω από 1,8 μέτρα χιόνι.

Η κυβερνήτης Kathy Hochul δήλωσε πως αυτή η χιονοθύελλα πρέπει να καταγραφεί στα σχετικά βιβλία με ρεκόρ. Στην πραγματικότητα, ήταν πιο έντονη από το “Snowvember” – μια καταιγίδα στην περιοχή του Μπάφαλο τον Νοέμβριο του 2014, όπου έπεσαν σχεδόν δύο μέτρα χιόνι σε τρεις ημέρες.

Φωτ.: AP

Όλη η Νέα Υόρκη μετατράπηκε σε μια «λευκή περιοχή», με πολλά σχολεία σε όλη την περιφέρεια να παραμένουν κλειστά λόγω των επιπτώσεων της χιονόπτωσης.

Η ακραία χιονοθύελλα ευθύνεται για τουλάχιστον δύο θανάτους, αφού δύο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακά επεισόδια ενώ καθάριζαν το χιόνι στην κομητεία Erie, σύμφωνα με το Associated Press. Ένας οδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος στο Χάμλετ της Ιντιάνα σκοτώθηκε επίσης την Παρασκευή, αφού το όχημά του γλίστρησε από το δρόμο εν μέσω του χιονιού που προερχόταν από τη λίμνη Μίσιγκαν.

Το καιρικό φαινόμενο δυσκόλεψε τις μετακινήσεις στην περιοχή, προκαλώντας το κλείσιμο δρόμων, απαγορεύσεις οδήγησης και ακυρώσεις πτήσεων. Περίπου 1.200 άτομα έχουν πληγεί από διακοπές ρεύματος στην πολιτεία. Η κυβερνήτης Hochul δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός είναι διαχειρίσιμος και ότι «κανείς δεν έμεινε στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η κυβερνήτης δήλωσε: «Δεδομένης της κλίμακας αυτής της χιονόπτωσης, είμαι πραγματικά υπερήφανη για τον τρόπο με τον οποίο τα συνεργεία κοινής ωφέλειας ανταποκρίθηκαν».

Φωτ.: AP

Σε ορισμένες περιοχές, φορτηγά μεταφέρθηκαν εκεί για να απομακρύνουν το χιόνι, ώστε να βοηθήσουν στην κοπιαστική εργασία του καθαρισμού των δρόμων και να δημιουργήσουν «χώρο» για περισσότερο χιόνι, εάν αυτό επανερχόταν.

Φωτ.: AP

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου είχαν αναφερθεί 88 αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και 280 άνθρωποι χρειάστηκαν διάσωση, επειδή «οι περισσότεροι είχαν συμμορφωθεί στις απαγορεύσεις που είχαν τεθεί σε ισχύ», δήλωσε η Hochul.

Φωτ.: AP

Η τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην περιοχή έλαβε χώρα πριν από οκτώ χρόνια, όταν μια άλλη χιονοθύελλα έριξε περισσότερο από 1,5 μέτρο χιόνι.

Φωτ.: AP

Ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Erie, Mark Poloncarz, ηγήθηκε μιας προσπάθειας για να διορθώσει αυτό που, όπως λέει, «πήγε στραβά σε εκείνη στην αντίστοιχη χιονόπτωση του 2014», όταν οι προσπάθειες καθαρισμού των δρόμων καθυστέρησαν λόγω εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων. Είπε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή αυτή τη φορά διευκόλυναν τον καθαρισμό.

Φωτ.: AP

«Βρισκόμαστε εδώ, μόλις 48 ώρες πραγματικά από την έναρξη της χιονοθύελλας, με τη μεγαλύτερη χιονόπτωση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης μέσα σε ένα 24ωρο, και αίρουμε τις απαγορεύσεις μετακίνησης από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο Poloncarz το βράδυ του Σαββάτου.

Φωτ.: AP

Στο Μπάφαλο, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμα να «ξεθάψουν» την πόλη τους και η κανονικότητα σε κάποια τμήματα της περιοχής επιστρέφει σταδιακά.

Φωτ.: AP

Πηγή: NPR, AP, FirstPost