Ο Sam Balto, γνωστός και ως Coach Balto, ξεκίνησε ένα λεωφορείο με ποδήλατα για να μπορούν οι μαθητές του να πηγαίνουν με ποδήλατο στο σχολείο, και μέσα σε μόλις πέντε μήνες, το μέγεθος του έχει υπερδιπλασιαστεί. «Φέτος, είχαμε μια βόλτα που ήταν 170 μαθητές, δηλαδή πάνω από το 30% της σχολικής κοινότητας», δήλωσε ο Balto στο NowThis.

Το ποδηλατικό λεωφορείο επιτρέπει στους μαθητές να παραλείψουν τη μετακίνηση με αυτοκίνητο ή σχολικό λεωφορείο και αντ’ αυτού να επιβιβαστούν στα ποδήλατά τους για να πάνε μαζί στο σχολείο σε μια καθορισμένη ποδηλατική διαδρομή.

Ο Balto ξεκίνησε να διδάσκει φυσική αγωγή στο δημοτικό σχολείο Alameda στο Πόρτλαντ του Όρεγκον πέρυσι. Η ιδέα του για το ποδηλατικό λεωφορείο ξεκίνησε ως πρωτοβουλία για την Ημέρα της Γης.

Πηγή: bikeportland.org

Αρχικά, λέει ότι η πρωτοβουλία σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς συμμετείχαν 75 μαθητές. Με την υποστήριξη των γονέων και της κοινότητας, αποφάσισε να τη συνεχίσει. Το λεωφορείο με τα ποδήλατα είναι σε δράση κάθε Τετάρτη πρωί. Ο Balto και η κοινότητα μοιράζονται την πρόοδο στο TikTok, όπου έχει γίνει viral.

Οι μαθητές δεν είναι οι μόνοι που το απολαμβάνουν. Οι ενήλικες της σχολικής κοινότητας βλέπουν επίσης κάποια πραγματικά οφέλη. «Ο διευθυντής μας έχει σίγουρα αναφέρει ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι παρατήρησαν ότι τα πρωινά με το ποδηλατικό λεωφορείο, τα παιδιά μπαίνουν στο κτίριο πολύ πιο γρήγορα, επειδή είχαν το χρόνο να κοινωνικοποιηθούν και να ξεσαλώσουν», δήλωσε ο Balto. «Και όταν φτάνουν στο σχολείο, είναι έτοιμα για τη μέρα».

@movingbacktoklickitat @Coach Balto is out here creating mid week magic on the #bikebus ♬ Cool Kids (our sped up version) – Echosmith


Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που ασκούν σωματική δραστηριότητα έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και είναι λιγότερο «ενοχλητικά» στην τάξη.

Ο Balto δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από άλλα ποδηλατικά λεωφορεία σε όλο τον κόσμο. Και ενώ η πρωτοβουλία του είναι μόνο για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, ο Balto λέει ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή. «Είναι απλά ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε μια σύνδεση με τους ανθρώπους στην κοινότητά σας. Και επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος για σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Balto.

Πηγή: bikeportland.org

Το ποδηλατικό λεωφορείο είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξουμε στους ανθρώπους να κάνουν βιώσιμες επιλογές, δήλωσε ο Balto. «Οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν χρειάζεται να είναι καταθλιπτικές και δυσάρεστες», εξήγησε. «Το ποδηλατικό λεωφορείο είναι μία δράση για το κλίμα. Συμμετέχοντας σε ένα ποδηλατικό λεωφορείο, καταργούμε τις διαδρομές με ορυκτά καύσιμα, άρα λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό και ταυτόχρονα να περνάμε πραγματικά καλά».

Πηγή: NowThis