Ένα δέντρο για κάθε πολίτη. Η φύτευση δέντρων σε μια μεγαλούπολη είναι και δυνατή και απαραίτητη. Το πρότζεκτ “Forestami” στη μητροπολιτική περιοχή του Μιλάνου είναι το πρώτο του είδους του στην Ιταλία κι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Στέφανο Μποέρι, «το “Forestami” είναι ένα πρότζεκτ, αλλά και μια ανάγκη, ένα όνειρο, διότι μιλάμε για μια έντονη αύξηση του αριθμού των δέντρων, ειδικά των ψηλών δέντρων, στη μητροπολιτική περιοχή του Μιλάνου για τα επόμενα χρόνια».

«Πρώτα χρειάζεται να φανταστούμε μια πολιτισμική αλλαγή. Εκεί όπου έχουμε άσφαλτο, τώρα θα πρέπει να δούμε πράσινες ανοικτές περιοχές με πράσινο και δέντρα, περιοχές, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν. Αυτός είναι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει», σύμφωνα με την επιστημονική διευθύντρια του “Forestami” Μαρία Κιάρα-Παστόρε.

Αεροφωτογραφία του Μιλάνο (φωτ.: Andrea Ferrario / Unsplash)

Στόχος είναι να φυτευθούν έως και τρία εκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030. Ίσως φαίνεται πολύ φιλόδοξο, όμως το “Forestami” άρχισε με το δεξί και ήδη έχουν φυτευθεί 330.000 δέντρα. Παρ’ όλα αυτά, το “Forestami” δεν είναι μόνο η φύτευση δέντρων, αλλά και ο καθαρισμός του αέρα, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όμως η φύτευση δέντρων σε μια μεγαλούπολη είναι ωφέλιμη και για ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Μποέρι, «η φύτευση δέντρων είναι ο πιο αποτελεσματικός, συμπεριληπτικός, δημοκρατικός, επειδή εμπλέκει τους πάντες, και οικονομικός τρόπος για να επιβραδυνθούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Φύτευση δέντρων σε μια πόλη σημαίνει μείωση του διοξειδίου του άνθρακα».

Οι μεγαλουπόλεις ευθύνονται μέχρι και για το 75% της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Με άλλα λόγια φέρουν ευθύνη για την κλιματική αλλαγή. Τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν τα μικροσωματίδια, τα οποία έχουν εξαιρετικά ακραία επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές.

Η Μαρία Κιάρα-Παστόρε εξηγεί πως «μπορούμε να αναλογιστούμε ότι τρία εκατομμύρια δέντρα σημαίνει 5% αύξηση της φυλλώδους κάλυψης. Στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου υπολογίσαμε πως, όταν ξεκινούσαμε, αυτή η επιφάνεια ήταν 16% και ο στόχος ήταν να ξεπεράσουμε το 20%, δηλαδή να δουλέψουμε πάνω στην αύξηση της φυλλώδους κάλυψης, η οποία καθορίζει το ευ ζην μας».

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή του Μιλάνου. Μέχρι το 2030, κάθε πολίτης θα έχει το δικό του δέντρο, το οποίο θα παρέχει καλύτερο αέρα και ποιότητα ζωής, ενώ την ίδια ώρα θα συνδράμει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: euronews