Μία πόλη που αναμένεται να αναδειχθεί σε… μελλοντικό σωτήρα για πολύ κόσμο αναδύεται από τα νερά του Ινδικού Ωκεανού. Σε μια γαλαζοπράσινη λιμνοθάλασσα, μόλις 10 λεπτά με πλοίο από το Μάλε, την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, κατασκευάζεται μια πλωτή πόλη, αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει 20.000 άτομα που ενδεχομένως στο μέλλον αντιμετωπίσουν πρόβλημα στέγασης λόγω την ανόφου της στάθμης της θάλασσας.

Η πόλη ονομάζεται Maldives Floating City (MFC) και θα είναι η πρώτη πραγματικά πλωτή νησιωτική πόλη στον κόσμο, η οποία θα αποτελείται από 5.000 πλωτές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, εστιατορίων, καταστημάτων και σχολείων, με κανάλια να διέρχονται ενδιάμεσα. Οι πρώτες θα εγκαινιαστούν σε λίγες ημέρες ενώ οι πρώτες μετοικήσεις θα αρχίζουν στις αρχές του 2024, με την ολική κατασκευή της πόλης να ολοκληρώνεται τρία χρόνια αργότερα.

Όπως αναφέρει το εκτενές αφιέρωμα του CNN, το έργο – μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dutch Docklands και της κυβέρνησης των Μαλδίβων – κατασκευάζεται ως μια πρακτική λύση στη σκληρή πραγματικότητα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν είναι ούτε ένα περίεργο οικιστικό πείραμα ούτε ένα φουτουριστικό όραμα. Είναι μια πρακτική λύση που θα σταθεί χρήσιμη για την μελλοντική ζωή χιλιάδων κατοίκων των Μαλδίβων.

Οι Μαλδίβες είναι από τις πλέον ευάλωτες χώρες στην κλιματική κρίση, με το 80% της χερσαίας έκτασής τους να είναι μόλις ένα μέτρο πάνω από τη θάλασσα. Και με τις εκτιμήσεις για άνοδο της στάθμης έως και ένα μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα, σχεδόν ολόκληρη η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί.

«Μία πλωτή πόλη, όμως, δεν θα κινδύνευε. Γι’ αυτό και αυτό που κατακαευάζουμε πρόκειται για μια νέα ελπίδα για τους παραπάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους των Μαλδίβων», είπε ο Koen Olthuis, ιδρυτής της Waterstudio, της αρχιτεκτονικής φίρμας που έχει σχεδιάζει την πόλη.

Το έργο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε μια λιμνοθάλασσα, σε ένα σχέδιο με λαβύρινθους που θυμίζει την εμφάνιση των κοραλλιών, αναφέρεται πως είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, δεδομένου ότι θα επιτρέψει στη χώρα να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

«Τα σπίτια θα βαφτούν στα χρώματα του ουράνιου τόξου, θα έχουν μεγάλες βεράντες και θέα στη θάλασσα. Οι κάτοικοι θα μετακινούνται με βάρκες ή θα μπορούν να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή να οδηγήσουν ηλεκτρικά σκούτερ ή αμαξίδια στους αμμώδεις δρόμους», σημειώνει εμφατικά το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.

Οι μονάδες κατασκευάζονται σε τοπικό ναυπηγείο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην πόλη. Μόλις μπουν στις θέσεις τους, θα συνδεθούν σε ένα μεγάλο υποβρύχιο όγκο από σκυρόδεμα, το οποίο είναι βιδωμένο στον πυθμένα της θάλασσας πάνω σε τηλεσκοπικά χαλύβδινα στηρίγματα που το αφήνουν να αυξομειώνεται απαλά με τα κύματα, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που περιβάλλουν την πόλη συμβάλλουν στη δημιουργία ενός φυσικού κυματοθραύστη, σταθεροποιώντας την και αποτρέποντας το αίσθημα ναυτίας.

«Έγιναν όλες οι μελέτες για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου, και φάνηκε πως το έργο επιτρέπει την τόνωση της φυσικής ανάπτυξης των κοραλλιών», επισημαίνει με νόημα ο Olthuis καταλήγοντας ότι «στόχος μας είναι η πόλη να είναι αυτάρκης και να λειτουργεί όπως ακριβώς θα γινόταν εάν επρόκειτο για χερσαία περιοχή».