Από την Κυριακή έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 41 θάνατοι στις ΗΠΑ που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, καθώς ένα αρκτικό κύμα συνεχίζει να εξαπολύει χιόνι και παγωμένες θερμοκρασίες από ακτή σε ακτή.

Μόνο στο Τενεσί, το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε 14 θανάτους που σχετίζονται με τον καιρό.

Από το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Αμερικανοί σε 30 πολιτείες βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω κρύου ή χιονοπτώσεων. Οι προειδοποιήσεις για χειμωνιάτικες καταιγίδες και οι συμβουλές που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτείνονται από τη Μοντάνα μέχρι την ακτογραμμή του Νιου Τζέρσεϊ.

Ενώ ο ψυχρός καιρός αναμένεται να διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος των μεσοδυτικών πολιτειών, οι θερμοκρασίες δε θα είναι τόσο χαμηλές όσο ήταν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Παρόλα αυτά, υπήρχε περισσότερο χιόνι στην πρόβλεψη για την Πέμπτη, καθώς ένα σύστημα καταιγίδας κινείται από τις πεδιάδες προς τις μεσοδυτικές περιοχές και τις μεγάλες λίμνες, δημιουργώντας ενδεχομένως επικίνδυνες συνθήκες.

Στο δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης προβλέπεται να συνεχιστεί η έντονη χιονόπτωση, ενώ η υπόλοιπη βορειοανατολική περιοχή θα μπορούσε να δει μερικές διάσπαρτες χιονοπτώσεις, καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές.

Σε γενικές γραμμές, τα ποσά χιονόπτωσης θα είναι πιθανότατα σε χαμηλότερο επίπεδο, με πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ να προβλέπεται ότι καλυφθούν από χιόνι ύψους 3 έως 7 εκατοστών. Το χιόνι αναμένεται να είναι βαρύτερο -πάνω από 15 εκατοστά- σε τμήματα της Δυτικής Βιρτζίνια.

Μετά από ένα πρωτοφανές σερί 701 ημερών με λιγότερο από 3 εκατοστά χιονιού, η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να το ξεπεράσει για δεύτερη ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Το πυκνό χιόνι και οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στα βορειοδυτικά, ιδίως στα υψηλότερα υψόμετρα. Εν τω μεταξύ, καταρρακτώδης βροχή θα ποτίσει μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής μέχρι το τέλος της εβδομάδας και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ακραία πυκνές χιονοπτώσεις έπεσαν στα Βραχώδη Όρη τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας προειδοποιήσεις για χιονοστιβάδες σε πολλά βουνά του Κολοράντο.

Πηγή: ABC News