Περίπου 2.500 νεκρές φώκιες βρέθηκαν στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στη νοτιοδυτική Ρωσία, σύμφωνα με τις αρχές προστασίας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το απειλούμενο είδος.

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων στο Νταγκεστάν, περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία, δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι οι φώκιες βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής, η οποία βρέχεται από το βορειοδυτικό τμήμα της Κασπίας Θάλασσας, του μεγαλύτερου υδάτινου όγκου στην ενδοχώρα στον κόσμο.

Το υπουργείο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είχαν βρεθεί 700 φώκιες της Κασπίας, ενώ στη συνέχεια μια ευρύτερη καταμέτρηση ανέβασε τον συνολικό αριθμό σε 1.700. Αλλά «δυστυχώς, ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά και σήμερα ανέρχεται σε 2.500», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Telegram. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι νεκροψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες από τις πρώτες μερικές εκατοντάδες φώκιες που βρέθηκαν διαπίστωσαν ότι πέθαναν πιθανώς από φυσικά αίτια.

Το Καζακστάν, μία από τις πέντε χώρες που συνορεύουν με την Κασπία Θάλασσα – μαζί με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν – έχει αναφέρει φέτος κι άλλες νεκρές φώκιες, αλλά όχι τόσο μεγάλο αριθμό όσο την περασμένη Κυριακή. Τα λείψανα των ζώων θα εξεταστούν σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου, δήλωσε το υπουργείο.

Ο Zaur Gapizov, επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας Περιβάλλοντος της Κασπίας, δήλωσε στο Associated Press ότι είναι πιθανό οι φώκιες να πέθαναν πριν από δύο εβδομάδες και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν σε αλιευτικά δίχτυα.

«Η θνησιμότητα σε τέτοια μαζική μορφή όπως αυτή είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Simon Goodman, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και ειδικός στις φώκιες της Κασπίας. Είπε ότι είναι σημαντικό να διερευνηθούν αυστηρά οι θάνατοι, αλλά αυτό «συχνά αποδεικνύεται πρόκληση στην περιοχή της Κασπίας».

«Δυστυχώς, γεγονότα όπως αυτό συμβαίνουν αρκετά τακτικά, γεγονός που σηματοδοτεί ότι τα αίτια και οι συνέπειές τους πρέπει να γίνουν καλύτερα κατανοητά, ώστε να καθοδηγηθούν οι κατάλληλες δράσεις προστασίας», είπε.

Ο Goodman δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για τις φώκιες της Κασπίας είναι οι θάνατοι από την παγίδευσή τους σε παράνομα εργαλεία λαθροθηρίας, αν και η απώλεια ενδιαιτημάτων, η όχληση από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν επίσης απειλή.

Οι φώκιες της Κασπίας είναι το μοναδικό θαλάσσιο θηλαστικό στην Κασπία Θάλασσα και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ο Goodman δήλωσε ότι οι φώκιες είναι πιθανό να έχουν απομονωθεί στη θάλασσα, μακριά από άλλα είδη φώκιας, για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο χρόνια. Αντιμετώπισαν απότομη μείωση του πληθυσμού τους τον 20ο αιώνα, καθώς κυνηγήθηκαν για το λίπος και τη γούνα τους.

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων του Νταγκεστάν εκτίμησε ότι ο πληθυσμός της φώκιας κυμαίνεται από 270.000 έως 300.000, αν και το Caspian Seal Project εκτιμά ότι είναι πιο κοντά στις 100.000, σημειώνοντας ότι η φώκια αποτελεί «βασικό δείκτη για την υγεία της Κασπίας Θάλασσας». Ο Γκούντμαν δήλωσε ότι με βάση μια έρευνα της περιόδου 2005-2012, ο πληθυσμός εκτιμάται ότι είναι περίπου 168.000. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει κατατάξει τη φώκια ως απειλούμενο είδος στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της ήδη από το 2008.

Πέρυσι, η IUCN κατέταξε τρεις περιοχές στην Κασπία Θάλασσα ως «Σημαντικές Περιοχές Θαλάσσιων Θηλαστικών» σε μια προσπάθεια περαιτέρω διατήρησης του πληθυσμού της φώκιας της Κασπίας, κάποιες από τις οποίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 1,5 μέτρα και 7 ίντσες.

Η Ρωσία έχει κατά καιρούς εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο την Ουκρανία από την Κασπία Θάλασσα, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτές είχαν αντίκτυπο στις φώκιες.

 

Πηγή: The Washington Post