Το X (πρώην Twitter) έχει μπλοκάρει τις αναζητήσεις για την Taylor Swift, αντιδρώντας έτσι στις πρόσφατες αναρτήσεις deepfake εικόνων -σεξουαλικού προσανατολισμού- που αφορούσαν την Swift . Αυτή τη στιγμή, αν κάνετε αναζήτηση “Taylor Swift” ή “Taylor Swift AI” στο X, θα σας εμφανιστεί ένα μήνυμα ότι «Κάτι πήγε στραβά».

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του X, Joe Benarroch, αναγνώρισε το «προσωρινό μέτρο», που αποσκοπεί στην «προτεραιότητα της ασφάλειας», σύμφωνα με την Wall Street Journal. Αλλά είναι πολύ εύκολο να το παρακάμψετε, όπως διαπίστωσε το The Verge, όταν δόκιμασε κάποιες άλλες αναζητήσεις μετά τη χθεσινή δημοσίευση του Casey Newton του Platformer σχετικά με αυτό.

Αν αναδιατάξετε τις λέξεις στην αναζήτησή σας σε “Taylor AI Swift” ή αν βάλετε απλά εισαγωγικά γύρω από το πλήρες όνομα της Swift (“Taylor Swift”), και οι δύο επιστρέφουν αποτελέσματα. Επίσης, ακόμα και η προσθήκη μιας άλλης λέξης σε έναν από τους αποκλεισμένους όρους αναζήτησης φέρνει αποτελέσματα. Τέλος, οι εικόνες εξακολουθούν να εμφανίζονται στην καρτέλα Media του Χ, ακόμη και για τους όρους που είναι -κατά τα άλλα- αποκλεισμένοι.

Η λειτουργία Media στις αναζητήσεις του Χ συνεχίζει να εμφανίζει αποτελέσματα

Το X δημοσίευσε μια ανακοίνωση σχεδόν μια ημέρα μετά την εμφάνιση των deepfake εικόνων, στην οποία ανέφερε ότι «αφαιρεί ενεργά όλες τις αναγνωρισμένες εικόνες» και λαμβάνει μέτρα κατά των λογαριασμών που τις δημοσιεύουν. Η πλατφόρμα απαγορεύει ρητά το μη συναινετικό γυμνό και τα συνθετικά και παραποιημένα μέσα, όπως αναφέρουν.

Η Meta φαίνεται επίσης να αντιμετωπίζει ένα ανάλογο ζήτημα, καθώς τόσο το Threads όσο και το Instagram προτείνουν το “Taylor Swift AI” αν αρχίσετε να πληκτρολογείτε “Taylor” στα πλαίσια αναζήτησης, αλλά καμία από τις δύο πλατφόρμες δε φαίνεται να εμφανίζει αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, μπορεί να δείτε ένα μήνυμα που λέει ότι ο όρος «συνδέεται μερικές φορές με δραστηριότητες επικίνδυνων οργανώσεων και ατόμων».

Το μήνυμα που εμφανίζεται στο Instagram

Οι αναφορές λένε ότι η Swift εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον των ιστότοπων που φιλοξενούν τις συγκεκριμένες εικόνες τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες οι χρήστες δήλωσαν ότι τις δημιούργησαν με το Microsoft Designer. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella χαρακτήρισε τα deepfakes «ανησυχητικά και τρομερά» σε συνέντευξή του στο NBC Nightly News την Παρασκευή και δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες AI πρέπει να «κινηθούν γρήγορα» για να τοποθετήσουν καλύτερες προστατευτικές δικλείδες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, τοποθετήθηκε επίσης την Παρασκευή, καλώντας το Κογκρέσο να δημιουργήσει νομοθεσία για την προστασία των ανθρώπων από το deepfake πορνό.

Πηγή: The Verge