Για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Ιράν, η ελευθερία έκφρασης είναι περιορισμένη. Ο χορός σε δημόσιο χώρο, ένας τρόπος διασκέδασης και έκφρασης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο,στο Ιράν αποτελεί αδίκημα. 5 έφηβες, που ανέβασαν βίντεο να χορεύουν σε δημόσιο χώρο, το “Calm Down” από τον Rema και τη Selena Gomez στην πλατφόρμα Τik Tok χωρίς μαντήλες την ημέρα της Γυναίκας εκδιώχθηκαν από τις αρχές που ασκεί αυστηρούς ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τεχεράνης, αναζήτησαν τις κοπέλες στο Ekbatan, μια πόλη δυτικά της Τεχεράνης, και τις συνέλαβαν για παραβίαση κανονισμών και χαρακτήρισαν τη δράση τους ως «πράξη περιφρόνησης του ιρανικού καθεστώτος».. Tα κορίτσια κρατήθηκαν για δύο ημέρες και αναγκάστηκαν να ηχογραφήσουν ένα βίντεο ομολογίας εκφράζοντας τύψεις για τις πράξεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

@amnesty #WomanLifeFreedom #ProtectTheProtest ♬ original sound – Amnesty 🕯

Αλλά ο χορός έχει γίνει νέα μορφή διαμαρτυρίας στο Ιράν. Το βίντεό τους έχει γίνει viral μέσα από αναδημοσιεύσεις από γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο που προσεγγίζουν εκ νέου τον χορό ως ένδειξη αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας κατά της καταπάτησης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Οι ίδιες οι καλλιτέχνες, Gomez και ο Rema εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα κορίτσια στα social media.

Το video μοιράστηκε και ο Rema, ο οποίος σχολίασε ότι θα συνεχίσει να τραγουδάει για αυτά τα κορίτσια. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις όμορφες γυναίκες που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, εμπνέομαι από εσάς, τραγουδάω για εσάς και ονειρεύομαι μαζί σας».

Πηγή: Amnesty international, euronews