Φαίνεται ότι η παλιά αγαπημένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όλων προσπαθεί να προσελκύσει ξανά τη βάση των χρηστών της, μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk, η οποία έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο του Ίντερνετ.

Αυτή την εβδομάδα, το Tumblr ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τους κανόνες καθοδήγησης του περιεχομένου του, επιτρέποντας το γυμνό ξανά στην πλατφόρμα. «Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε ένα ευρύτερο φάσμα έκφρασης, δημιουργικότητας και τέχνης στο Tumblr, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που απεικονίζει την γνυμνή ανθρώπινη μορφή», ανακοίνωσε μια ανάρτηση του προσωπικού του Tumblr.

Και γιατί αυτή η απόφαση είναι τόσο σημαντική για το Tumblr; Η διαδικτυακή πλατφόρμα βρισκόταν στην ακμή της ως η κορυφαία πλατφόρμα ιστολογίων στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ήταν κάτι σαν μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη από GIFs δημοφιλούς κουλτούρας, συναισθηματικές εκρήξεις και πορνό. Το τελευταίο αποτελούσε σημαντικό μέρος της εμπειρίας πολλών χρηστών του Tumblr, αλλά το 2018, ο ιστότοπος το απαγόρευσε από την πλατφόρμα.

Ο τότε νέος διευθύνων σύμβουλος, Jeff D’Onofrio, έφτασε και αφαίρεσε όλες τις «φωτογραφίες, βίντεο ή GIFs» και explicit υλικό, καθώς και τις απεικονίσεις σεξουαλικών πράξεων. Ήταν μια καταστροφική απόφαση για το Tumblr. Το 2013, στο απόγειο της δημοτικότητάς του, το Tumblr εξαγοράστηκε από τη Yahoo έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο από την απαγόρευση του πορνό, το Tumblr έχασε το 30% των επισκεπτών του και πουλήθηκε για 3 πενιχρά εκατομμύρια ευρώ. Η απαγόρευση του πορνό σίγουρα έπαιξε το ρόλο της στο να χάσει τόση αξία η πλατφόρμα.

Την εποχή της απόφασης για την απαγόρευση του explicit περιεχομένου, ένα τεράστιο μέρος της βάσης χρηστών του Tumblr ήταν μέλη της κοινότητας LGBTQ+. Μια απλή περιήγηση στο Tumblr θα αποκάλυπτε μια ατελείωτη σειρά από GIF και στιγμιότυπα από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες με queer κοινό. Ήταν ένας κόμβος για να επικοινωνούν οι άνθρωποι με κοινότητες που δεν μπορούσαν να βρουν από κοντά. Φυσικά, προσέλκυσε queer άτομα από όλο τον κόσμο.

Για μερικούς από τους ανθρώπους σε αυτές τις queer κοινότητες, το Tumblr ήταν ένα μέρος για να βρουν πορνό που ταίριαζε στα ενδιαφέροντά τους. Αλλά για μια πολύ ευάλωτη ομάδα, ήταν ένα μέρος για να μοιράζονται τις σεξουαλικά explicit εμπειρίες τους. Πολλά τρανσέξουαλ άτομα βρήκαν ένα ασφαλές πλαίσιο στο Tumblr για να δημοσιεύουν ιστορίες, να μοιράζονται πληροφορίες και να εξερευνούν μαζί τις μεταβάσεις τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο που μοιράζονταν οι trans λογαριασμοί λογίζονταν ως explicit.

«Η απαγόρευση του Tumblr έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις τρανς κοινότητες ότι δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτες», έγραφε τότε ο Oliver Haimson, επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σε ένα έγγραφο σχετικά με το ρόλο του Tumblr στις τρανς κοινότητες.

Η απαγόρευση δεν εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από το Tumblr. Η πλατφόρμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ένα μήνα πριν από την απαγόρευση, το Tumblr είχε αφαιρεθεί από το κατάστημα iOS της Apple λόγω αναφορών για παιδική πορνογραφία στην πλατφόρμα. Το Tumblr ηγήθηκε μιας καταστολής του explicit περιεχομένου που οδήγησε πολλούς ανθρώπους να υποστηρίξουν ότι το περιεχόμενό τους διαγράφηκε άδικα.

Εκείνη την εποχή, υπήρξε μεγάλη αναταραχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γύρω από το περιεχόμενο στον ιστότοπο. Ωστόσο, τα δεδομένα της εποχής δείχνουν ότι μόνο το 0,1% του περιεχομένου του ιστότοπου ήταν explicit.

Παρ’ όλα αυτά, η Apple δεν υποχωρούσε από την απαγόρευσή της. Μόνο όταν το Tumblr θέσπισε την απαγόρευση του πορνό επέτρεψε την επιστροφή του στο Apple Store. Η ζημιά όμως είχε γίνει και η καταστροφή του Tumblr ήταν ήδη γεγονός. Η πτώση των χρηστών, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνταν στο Twitter και το Instagram, αποτελούσε πρόβλημα εδώ και καιρό και η απαγόρευση του πορνό ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.

Είναι απίθανο το Tumblr να επαναφέρει ποτέ πλήρως το πορνό, όπως εξηγεί ο CEO Matt Mullenweg. «Τούτου λεχθέντος, καμία σύγχρονη υπηρεσία διαδικτύου το 2022 δεν μπορεί να έχει τους κανόνες που είχε το Tumblr το 2007», λέει ο Mullenweg.

Αλλά με το Tumblr να επαναφέρει εν μέρη το γυμνό και τον Elon Musk να φαίνεται αποφασισμένος να φέρει τα κάνει μεγάλες αλλαγές στο Twitter, θα μπορούσε να ανατείλει μια νέα εποχή για το Tumblr.

Πηγή: Euronews