Ο κυβερνήτης της Μοντάνα, Greg Gianforte, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο την Τετάρτη που απαγορεύει τη χρήση του TikTok στην πολιτεία.

Ο Gianforte ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι έχει απαγορεύσει το TikTok στη Μοντάνα «για να προστατεύσει τα προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα των κατοίκων της Μοντάνα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», καθιστώντας την επίσημα την πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τη χρήση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νόμος αυτός αποτελεί μέχρι σήμερα το πρώτο βήμα μιας Πολιτείας των ΗΠΑ για τον περιορισμό του TikTok και έρχεται να υποστηρίξει ορισμένους ομοσπονδιακούς νομοθέτες που έχουν ζητήσει την εθνική απαγόρευσή του. Ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει δικαστικές αντίδρασεις.

Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, αναφέρει ρητά το TikTok ως στόχο του, απαγορεύοντας τη λειτουργία της εφαρμογής εντός των συνόρων της πολιτείας. Ο νόμος προβλέπει επίσης πιθανά πρόστιμα ύψους 10.000 δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μοντάνα ψήφισαν 54-43 υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου, γνωστού ως SB419, και το έστειλαν στο γραφείο του Gianforte.

Σε δήλωσή του προς το CNN, το TikTok ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών της εφαρμογής στη Μοντάνα.

«Ο κυβερνήτης Gianforte υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει τα δικαιώματα που προστατεύονται από τον Πρώτο Σύνταγμα των κατοίκων της Μοντάνα, απαγορεύοντας παράνομα την χρήση του TikTok, μιας πλατφόρμας που επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε ολόκληρο το κράτος, να εκφράζονται. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους της Μοντάνα ότι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok για να εκφράζονται, να κερδίζουν τα προς το ζην και να δημιουργούν κοινότητες, ενώ συνεχίζουμε να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των χρηστών μας εντός και εκτός της Πολιτείας».

Το TikTok αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για τις συνδέσεις του με την Κίνα -η εφαρμογή ανήκει στην εταιρεία ByteDance που εδρεύει στην Κίνα. Πολλοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εκφράσει φόβους ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε, ενδεχομένως, να έχει πρόσβαση σε δεδομένα μέσω του TikTok για λόγους κατασκοπείας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες χρηστών του TikTok που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το NetChoice, μια ομάδα εμπορικών συναλλαγών τεχνολογίας που περιλαμβάνει το TikTok ως μέλος της, χαρακτήρισε τον νόμο της Μοντάνα ως «αντισυνταγματικό».

«Το κράτος δεν μπορεί να αποκλείσει την ικανότητά μας να έχουμε πρόσβαση σε προστατευόμενο συνταγματικά λόγο, είτε πρόκειται για ένα άρθρο σε έναν εφημερίδα, έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή. Με αυτό το νομοσχέδιο, η Μοντάνα αγνοεί το Αμερικανικό Σύνταγμα, τη διαδικασία του νόμου και την ελευθερία του λόγου, απορρίπτοντας την πρόσβαση σε ιστότοπο και εφαρμογές που οι πολίτες του επιθυμούν να χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Carl Szabo, γενικός νομικός σύμβουλος του NetChoice.

Η ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) αντέδρασε επίσης στον νόμο, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση που δηλώνει ότι «με αυτήν την απαγόρευση, ο κυβερνήτης Gianforte και η νομοθετική συνέλευση της Μοντάνα «έχουν καταπατήσει την ελευθερία του λόγου, εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να εκφραστούν, να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να διοικούν τις μικρές επιχειρήσεις τους, υποκινούμενοι από αντι-κινεζική αντίδραση».

Την Τετάρτη, ο Gianforte υπέγραψε έναν ακόμα νόμο που απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης που «συνδέεται με ξένες αντίπαλες δυνάμεις» σε κυβερνητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών CapCut και Lemon8 που ανήκουν στην ByteDance, καθώς και του Telegram Messenger, που δημιουργήθηκε στη Ρωσία.

Πηγή: CNN