Το TikTok Lite, μια νέα εκδοχή της πλατφόρμας TikTok, παρουσιάστηκε στη Γαλλία και την Ισπανία από τη μητρική εταιρεία ByteDance. Προσανατολισμένη σε χρήστες με λιγότερο προηγμένα smartphones ή περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αυτή η έκδοση προσφέρει ένα βελτιωμένο περιβάλλον για να προσελκύσει μια νέα δημογραφική ομάδα.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του TikTok Lite είναι ο μηχανισμός κινήτρων και ανταμοιβής του (rewards system), καθώς οι χρήστες μπορούν να συγκεντρώσουν “νομίσματα” ή “jetons” μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων εντός της εφαρμογής, όπως το να συνδέονται καθημερινά σε αυτή, να αλληλεπιδρούν σε δημοσιοεύσεις και να παρακολουθούν βίντεο. Η συγκέντρωση 3.600 νομισμάτων, αξίας 0,36 € (0,38 $), είναι ο ημερήσιος στόχος, που ισοδυναμεί με κατανάλωση περιεχομένου 1 ώρας. Αυτά τα νομίσματα είναι μετατρέψιμα σε κουπόνια Amazon ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εικονικό νόμισμα για δωρεές εντός της εφαρμογής, προωθώντας έτσι και την υποστήριξη διαφόρων content creators.

Η δομή του συστήματος ανταμοιβής του TikTok Lite στοχεύει ξεκάθαρα στην αύξηση του screen time των χρηστών εντός της πλατφόρμας, και έτσι έχουν προκληθεί ανησυχίες ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των παιδιών και των νέων αλλά και για υπερβολική κατανάλωση περιεχομένου απ’ όλους τους χρήστες.

Συνοψίζοντας, το TikTok Lite είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα που χρησιμοποιούν παλαιότερα τηλέφωνα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με αργό internet, έχει στόχο να τραβήξει την προσοχή ενός εντελώς νέου κοινού και το rewards system του έχει σκοπό να κρατήσει τους χρήστες κολλημένους στην οθόνη, κάνοντας τον χρόνο στο TikTok ακόμα πιο εθιστικό.

Το TikTok Lite έχει αναπτυχθεί σε διάφορες χώρες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Αλγερία, η Τυνησία, ο Ισημερινός, η Νότια Αφρική, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γουατεμάλα, η Κένυα, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νιγηρία, η Αγκόλα και η Γκάνα. Αρχικά ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη, η διαθεσιμότητά του έχει έκτοτε επεκταθεί σε αγορές κυρίως της Ασίας και πέραν αυτής. Παρά τη διαθεσιμότητά του, το TikTok Lite δεν διατίθεται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό στην αγορά.

Με πληροφορίες από: Le Monde, The Verge