Το TikTok αντιμετωπίζει και πάλι αντιδράσεις, τώρα για την αφαίρεση μιας λειτουργίας που εμφάνιζε τα ποσοστά προβολής (view counts) των hashtags στην πλατφόρμα. Όπως ανέφερε πρώτα η Washington Post, πιστεύεται ότι η αλλαγή έγινε αφού οι επικριτές είπαν ότι η εφαρμογή ενίσχυε το φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ακαδημαϊκοί ερευνητές είναι σοκαρισμένοι από την απενεργοποίηση των μετρήσεων προβολής των hashtag, καθώς το θεωρούσαν σημαντικό εργαλείο για τη μέτρηση δεδομένων θέασης για τη μελέτη της εξάπλωσης επιβλαβούς περιεχομένου και τάσεων. Όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, η Post αναφέρει ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις αυτές για να μετρήσουν την τεράστια διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών των δύο πλευρών μεταξύ των χρηστών του TikTok.

Η αλλαγή έγινε χωρίς καμία ανακοίνωση και, σύμφωνα με εκπρόσωπο του TikTok, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος συνέχισε, λέγοντας ότι η αλλαγή της εμφάνισης των hashtag από τον αριθμό των προβολών στον αριθμό των αναρτήσεων ήταν «σύμφωνη με τα πρότυπα του κλάδου» και ότι υπήρχαν «άλλοι τρόποι για τη μελέτη του περιεχομένου του TikTok».

Αυτή η αφαίρεση των εργαλείων διαφάνειας από το TikTok δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ακολουθεί τις ευρύτερες τάσεις στον χώρο των κοινωνικών μέσων. Όπως επισημαίνεται από την Post, το X (πρώην Twitter) και η Meta έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε δεδομένα σε δημοσιογράφους και ερευνητές τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενα «ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής» και «κατάχρηση». Το ίδιο σκεπτικό επικαλέστηκε και το TikTok αφού περιόρισε τις λειτουργίες του Creative Center δηλώνοντας ότι ήταν για τους διαφημιστές και ότι οι ερευνητές έβγαζαν «ανακριβή συμπεράσματα».

Πηγή: Mashable