Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, ώρα 17:14. Οι servers του Downdetector, της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας παγκοσμίως για online πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των υπηρεσιών που παρέχουν άλλες πλατφόρμες, δέχονται απανωτές αναφορές για το Facebook . Πιο συγκεκριμένα 94.385, ενώ δεκαπέντε λεπτά αργότερα, στις 17:19, το peak στο γράφημα έδειξε 623.175 αναφορές. Φυσικά, το πρόβλημα είχε αρκετά μεγαλύτερη απήχηση στους χρήστες της Meta αφού παρουσίαστηκε σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο γραφείο επικράτησε ένα μίνι πανικός, στα όρια του χαβαλέ, αλλά η πραγματικότητα ήταν μία: χάσαμε τη γη κάτω απ’ τα πόδια μας, το Facebook, αλλά και το Instagram, είχαν πέσει. Επιπλέον, το Threads, ο ανταγωνιστής της Meta για το X του Elon Musk, έπεσε επίσης και εμφάνιζε στους χρήστες του ένα αναδυόμενο παράθυρο που έλεγε «Κάτι πήγε στραβά, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα». Αλλά απέχουμε πολύ από το να μας επηρεάσει κάπως τη ζωή το Threads, αφού είναι ό,τι πιο βαρετό κυκλοφορεί εκεί έξω στον κόσμο των social media.

Παράλληλα, όσο οι μηχανικοί του Downdetector προσπαθούσαν να επαληθεύσουν τις αναφορές προβλήματος στις πλατφόρμες της Meta, ο Mark Zuckerberg έχανε λεφτά. Πολλά λεφτά.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κατάσταση δεν έχει επανέλθει πλήρως στα προηγούμενα επίπεδα, αφού όταν το ρολόι έδειχνε 16:59 στις 5/3 οι αναφορές ήταν μόλις 17 και τώρα, Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 16:44, το Downdetector έχει δεχθεί 991.

Πόσα λεφτά χάνει η Meta και ο Zuckerberg κάθε φορά που πέφτει το Facebook

Όπως υπενθυμίζει το Unilad, τον Οκτώβριο του 2021, τόσο το Facebook όσο και το WhatsApp αντιμετώπισαν μια αντίστοιχη προσωρινή διακοπή λειτουργίας και, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις του Fortune, αυτή η σύντομη διακοπή διάρκειας έξι ωρών προκάλεσε σημαντική ζημία για την εταιρεία: περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο υπολογισμός είχε προκύψει βάσει των κερδών του δεύτερου τριμήνου του Facebook, τα οποία είχαν αγγίξει τα 29,08 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο 91 ημερών, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 319,6 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα ή 13,3 εκατομμύρια δολάρια ανά ώρα.

Εκείνες τις ημέρες, όπως συνηθίζεται άλλωστε όπως έγινε και τώρα, το Χ (πλέον Twitter) οργίασε και όλοι πήραν τα κουμπιουτεράκια τους να κάνουν υπολογισμούς για την οικονομική χασούρα της Meta. Έτσι λοιπόν, ο @ChrisWillx έθεσε τη σχετική ερώτηση και η απάντηση ήρθε από τον @WhatDope. «Για κάθε λεπτό διακοπής λειτουργίας, έχανε περίπου 160.000 δολάρια ή 2.670 δολάρια ανά δευτερόλεπτο».

Ερχόμενοι στο 2024, και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις στις διαφημιστικές χρεώσεις που έχει κάνει το Facebook, η εταιρεία μπορεί να αντιμετώπισε παρόμοια σημαντικές οικονομικές συνέπειες, ή και πολύ μεγαλύτερες…

Ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, επιβεβαίωσε στο X ότι τα τεχνικά προβλήματα έχουν επιλυθεί, διαβεβαιώνοντας τους χρήστες ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά. «Νωρίτερα σήμερα, ένα τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε στους ανθρώπους δυσκολία πρόσβασης σε ορισμένες από τις υπηρεσίες μας. Επιλύσαμε το ζήτημα το συντομότερο δυνατό για όλους όσοι επηρεάστηκαν και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία».

Ταυτόχρονα, ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, αποχαιρέτησε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του Facebook και του Instagram. Αυτό το στοιχείο προέρχεται από τους υπολογισμούς του Dan Ives, του διευθύνοντος συμβούλου της Wedbush Securities, ο οποίος μίλησε σχετικά στην DailyMail.

Παρ’ όλα αυτά ας κρατήσουμε τις όποιες αμφιβολίες μας γι’ αυτά τα ποσά, καθώς οι παραπάνω οι αριθμοί είναι περισσότερο εικασίες και πρόχειροι υπολογισμοί παρά ακριβής στοιχεία. Ο ακριβής προσδιορισμός του οικονομικού κόστους της πτώσης των πλατφορμών της Meta είναι τόσο δύσκολος όσο το να βρούμε φορτιστές για τα ηλεκτρικά λεωφορεία που αγοράσαμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, παραμένει διασκεδαστικό να ανεβαίνεις στο οικονομικό rollercoaster της Meta γιατί, ίσως, το να μάθουμε με λεπτομέρειες πόσο ζημιώθηκε η εταιρεία και ο ιδρυτής της είναι μια προσπάθεια στα όρια του παραλογισμού, όπως το παρακάτω tweet.