Το αμερικανικό αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικά προβλήματα, αφού η εταιρεία μέσων ενημέρωσης που είναι υπεύθυνη για την έκδοση του περιοδικού έχασε την άδειά της.

Το προσωπικό δήλωσε ότι είχε προειδοποιηθεί να περιμένει μαζικές απολύσεις και ότι το μέλλον του ιστορικού περιοδικού είναι ασαφές.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Sports Illustrated, Authentic Brands Group, δήλωσε ότι το brand name, συμπεριλαμβανομένου «του εκδοτικού του βραχίονα», θα συνεχίσει να υπάρχει.

Το Sports Illustrated κυκλοφόρησε το 1954 και ήταν για δεκαετίες το κορυφαίο περιοδικό της αμερικανικής αθλητικής δημοσιογραφίας.

Γνωστό για την αθλητική κάλυψη των γεγονότων αλλά και τη δυνατότητα να εμβαθύνει σε ευρύτερα θέματα, τα εξώφυλλά του ήταν περιζήτητα για τους αναγνώστες του, οι αθλητές ήθελαν να φωτογραφηθούν γι’ αυτό και τα τεύχη με τα μαγιό του προκαλούσαν τακτικά σχόλια. Όμως, όπως και άλλα περιοδικά και εφημερίδες, αγωνίζεται να επιβιώσει καθώς οι αναγνώστες και η διαφήμιση μετατοπίζονται στο διαδίκτυο.

Φωτ.: Theo Westenberger / Sports Illustrated (18 Φεβ. 1991)

Η Authentic Brands Group, η οποία είναι γνωστή για την εξαγορά καταπονημένων εμπορικών σημάτων και την παραχώρησή τους σε φορείς εκμετάλλευσης, αγόρασε το Sports Illustrated το 2019 για 110 εκατ. δολάρια.

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ο παραδοσιακός πυλώνας των μέσων ενημέρωσης του Sports Illustrated που υποστηρίζεται από διαφημίσεις θα έχει την καλύτερη δυνατή διαχείριση, ώστε να διατηρηθεί η πλήρης ακεραιότητα της κληρονομιάς του brand», ανέφερε η Authentic Brands σε δήλωσή της την Παρασκευή.

Η Arena Group δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παράγει το Sports Illustrated μέχρι να επιλυθεί το θέμα της αδειοδότησης. Αυτή τη στιγμή οφείλει επίσης στην Authentic αμοιβή ύψους 45 εκατ. δολαρίων λόγω της ακύρωσης, σύμφωνα με τις κανονιστικές καταθέσεις.

«Ελπίζουμε να είμαστε εμείς η εταιρεία που θα συνεχίσει [το Sports Illustrated], αλλά αν όχι, είμαστε σίγουροι ότι κάποιος θα το κάνει», δήλωσε η Arena. «Αν είναι μια άλλη επιχείρηση, θα υποστηρίξουμε με τη μετάβαση, ώστε να μην υποφέρει η κληρονομιά του Sports Illustrated».

Η Arena, η οποία εκδίδει επίσης μικρότερους τίτλους όπως το Men’s Journal και το Parade, εκδίδει το Sports Illustrated από το 2019.

Φωτ.: Greg Nelson / Sports Illustrated (8 Απριλίου, 2019)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα-σκάνδαλα που έχει αντιμετωπίσει ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε πέρυσι, στο οποίο το περιοδικό κατηγορήθηκε ότι δημοσίευε άρθρα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία αφαίρεσε τα συγκεκριμένα άρθρα και ξεκίνησε έρευνα. Είπε επίσης ότι είχε αδειοδοτήσει το περιεχόμενο από μια άλλη εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στη συνέχεια απέλυσε μια σειρά από στελέχη, συμπεριλαμβανομένου τον πρώην CEO Ross Levinsohn, ενός αμφιλεγόμενου πρώην στελέχους της Yahoo και της Tribune Publishing. Την Πέμπτη, προειδοποίησε ότι θα περικόψει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας -ή περίπου το 1/3 του εργατικού δυναμικού της- επικαλούμενη «σημαντικό χρέος και πρόσφατα χαμένες πληρωμές».

«Αυτή είναι άλλη μια δύσκολη μέρα σε μια δύσκολη τετραετία για το Sports Illustrated υπό την… διαχείριση της Arena Group», δήλωσε την Παρασκευή το συνδικάτο που εκπροσωπεί το προσωπικό του Sports Illustrated.

Η Arena τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να συνάψει συμφωνία για να αγοραστεί από άλλη εταιρεία μέσων ενημέρωσης. Οι μετοχές της εταιρείας, οι οποίες διαπραγματεύονταν πάνω από 9 δολάρια πριν από ένα χρόνο, έπεσαν σε λιγότερο από 1 δολάριο την Παρασκευή.

Φωτ.: Manny Millan / Sports Illustrated (10 Δεκεμβρίου, 1984)

Πηγή: BBC