Χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες μετά την εμφάνιση ενός «πειραγμένου» χάρτη που απεικόνιζε το Listenbourg – μια φανταστική χώρα στην Ιβηρική χερσόνησο – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γεννηθεί ένα παγκόσμιο inside joke.

Στην αρχή, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια σπόντα για τους Αμερικανούς και την έλλειψη γνώσεων γεωγραφίας που συχνά διαπιστώνεται να έχουν. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης του Twitter ανάρτησε ένα χάρτη της Ιβηρικής χερσονήσου στην οποία είχε προστεθεί δίπλα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η φανταστική χώρα του Listenbourg, υπονοώντας μάλιστα ότι ανήκει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν καν το όνομα αυτής της χώρας», έγραφε ο χρήστης του Twitter, βάζοντας στον χάρτη και ένα κόκκινο βέλος που έδειχνε το υποτιθέμενο κράτος. Το meme γεννήθηκε όταν λίγες στιγμές αργότερα ένας άλλος χρήστης του Twitter απάντησε: «Ποιος δεν γνωρίζει το Listenbourg;».

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ανάρτηση συγκέντρωσε περισσότερα από 95.000 likes και χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Twitter. Εν τω μεταξύ, κάποιοι αποφάσισαν να πάνε το τρολάρισμα σε άλλο επίπεδο, ισχυριζόμενοι ότι το μέρος ήταν πραγματικά αληθινό. Ένας δορυφορικός χάρτης υψηλής ευκρίνειας αντικατέστησε τον αρχικό χάρτη, ενώ στο Reddit δημιουργήθηκε γρήγορα ένα thread που ισχυριζόταν ότι το Listenbourg έχει το δικό του Grand Prix της Formula 1 και ότι οι αστροναύτες του ήταν μέρος μιας αποστολής στη Σελήνη.

Άλλοι οργανώθηκαν γρήγορα γύρω από ένα, όπως ισχυρίζονται, «κόμμα του ακραίου κέντρου», ο ηγέτης του οποίου δεσμεύτηκε να «βελτιώσει την εικόνα του Listenbourg στο εξωτερικό», ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών του υποτιθέμενου κράτους προσφέρθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετικά με τα έγγραφα ταυτότητας και τις βίζες του.

Μια άλλη ανάρτηση στο Twitter υποστήριξε ότι ο βασιλιάς του Listenbourg, Listen XV, ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος βασιλιάς του Ήλιου, ο οποίος πήγε σε πόλεμο εναντίον του Λουδοβίκου XIV για τον διάσημο τίτλο το 1661. Ένας εθνικός ύμνος μαζί με μια ερυθρόλευκη σημαία με έναν χρυσό αετό εμφανίστηκαν στο YouTube σχεδόν αμέσως σε έναν δήθεν επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης του Listenbourg. Το λήμμα της γαλλικής Wikipedia για τη Δημοκρατία του Listenbourg, που αναλύει περαιτέρω την υποτιθέμενη ιστορία της, έχει δυστυχώς πλέον αφαιρεθεί.

Αν και όλα αυτά είναι φανταστικά, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν το βάζουν κάτω και μεγάλοι λογαριασμοί με τεράστια απήχηση, όπως αυτός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τουλούζης, συμμετείχαν πλήρως στη διαδικτυακή φάρσα. Μάλιστα, το ανέκδοτο με τον αγώνα της Φόρμουλα 1 το υποστήριξε και ο Julien Febreau, γνωστός Γάλλος αθλητικός σχολιαστής του Canal+, ενώ άλλοι, όπως η εθνική ομάδα χόκεϊ της Γαλλίας, ζήτησαν από το Listenbourg να συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στη Γαλλία το αστείο φαίνεται να βρήκε πραγματικά πολύ μεγάλο κοινό ίσως γιατί η χώρα έχει πέσει θύμα γεωγραφικών ατοπημάτων από τις ΗΠΑ παλιότερα, οπότε υπήρχε ήδη μια κάποια προκατάληψη. Ως γνωστόν, το 2005, το CNN τοποθέτησε λανθασμένα την Τουλούζη και το Στρασβούργο στην Ελβετία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Το CNN έχει επίσης στο παρελθόν τοποθετήσει την ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς στο Πακιστάν – μια ολόκληρη ήπειρο μακριά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο όμως. Η Μολβανία είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός εντελώς επινοημένου κράτους, που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την έλλειψη ενημέρωσης – και τακτ – όταν πρόκειται για λιγότερο γνωστά μέρη του κόσμου.

Ομοίως, η Γιουγκοσλοβακία – μια ανύπαρκτη χώρα που προέκυψε από συχνή σύγχυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σλοβακίας – χρησιμοποιείται κοροϊδευτικά εις βάρος όσων έχουν ελλιπή γνώση της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, προκαλώντας περιστασιακά γέλιο στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.