Για αισχροκέρδεια κατηγορείται στη Γαλλία ένα «επιδραστικό άτομο» (κατά το κοινώς λεγόμενο Influencer), ο Mark Blatta, ο οποίος δέχεται επί του παρόντος πυρά από τους κριτικούς. Κατηγορούμενος για απάτη, ο influencer έχασε τον λογαριασμό του στο Instagram χθες, Πέμπτη. Ο Γάλλος ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ακολουθείται από περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα, ορισμένα εκ των οποίων τον κατηγορούν ότι τους επηρέασε στις οικονομικές επιλογές τους δίδοντας συμβουλές προώθησης επενδύσεων υψηλού κινδύνου. 

Χρειάστηκε σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και δεκάδες καταγγελίες για να αποφασίσει τελικά το Instagram να επιβάλει κυρώσεις στον Mark Blatta (Mark Singäini Tevanin, το πραγματικό του όνομα), έναν influencer με 4+ εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα. Στις 26 Ιανουαρίου, μια θυγατρική του κολοσσού Meta (που της ανήκει επίσης το Facebook) ανακοίνωσε την αφαίρεση του λογαριασμού του στο Instagram σε απάντηση σε ένα tweet που δημοσίευσε μια ομάδα θυμάτων απάτης influencer.

Η Meta France (η μητρική εταιρεία του κοινωνικού δικτύου) ανακοίνωσε την απόφασή διαγραφής του λογαριασμού έπειτα από παρέμβαση στο Twitter μιας συλλογικότητας που ονομάζεται AVI (Βοήθεια για θύματα επιρροών) και της έθεσε το ερώτημα «ποιά μέτρα θα λάβετε κατά των influencers που προσφέρουν παράνομα στους ακολούθους τους οικονομικές συμβουλές και προωθούν επενδύσεις μετοχών πολύ υψηλού κινδύνου στις πλατφόρμες σας;». Η ίδια συλλογικότητα ανακοίνωσε την έναρξη νομικών αγωγών από δεκάδες άτομα, ιδίως για “απάτη” και “παραβίαση εμπιστοσύνης”, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, εξαπατήθηκαν επενδύοντας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαφημίζονται από διάσημους influencers. 

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε σειρά συναντήσεων και δημόσια διαβούλευση με στόχο την καλύτερη ρύθμιση αυτών των πρακτικών. Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ θα υποβάλει, όπως ανακοίνωσε, σχετική έκθεση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ