Ο μεσίτης που εμπλέκεται στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη, αποφυλακίζεται, όπως γνωστοποίησαν οι συνήγοροί του, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του, μόλις δύο μήνες μετά την καταδίκη του.

Η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, σε δήλωσή της στην ΕΡΤ είπε «Νιώθουμε ότι δεν δικαιώθηκε η μνήμη του παιδιού μας» και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είμαστε ανθρωποφάγοι, δεν θέλαμε να τους κλείσουν στη φυλακή για πάντα. ανεχτήκαμε τα 10 χρόνια κάθειρξης, δεν θελήσαμε να μείνουν για πάντα στη φυλακή, αλλά η αποφυλάκισή του μας εξοργίζει. Είναι σαν να μας φτύνουν στο πρόσωπο».

Από την πλευρά της οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «Η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη δέχτηκε την αίτηση αναστολής του αιτούντος με τους περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφανίσεως, εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και του έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ελεύθερος, όταν αυτό προσδιοριστεί».

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την κ. Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρο της οικογένειας Κωστόπουλου,  για να μας σχολιάσει τη νέα απόφαση και τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν από εδώ και μπρος.

Ήταν αναμενόμενη η απόφαση για την αποφυλάκιση του μεσίτη δύο μήνες μετά την καταδίκη του;

Προφανώς και όχι για δύο λόγους. Αφενός, γιατί δεν έχει καν προλάβει να καθαρογραφεί η απόφαση, αφετέρου είναι συντομότατο το χρονικό διάστημα. Το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έκρινε και αξιολόγησε και το συγκεκριμένο αυτό αίτημα που είχε υποβληθεί ήδη από τους κατηγορούμενους. Ομόφωνα απέρριψε τη δυνατότητα της αναστολής και ομόφωνα αποφάσισε την άμεση εκτέλεση της ποινής. Η αναίρεση λοιπόν αυτού του σκέλους -που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για λόγους ηθικούς, κοινωνικούς, παιδαγωγικούς καθώς αφορά μια βαρύτατη πράξη δηλαδή την αφαίρεση ζωής με τόσο μένος, με τόση επιθετικότητα, με τόση βιαιότητα και αποτελεί μια εμβληματική υπόθεση που έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια το πανελλήνιο- προκαλεί, τουλάχιστον, απορίες και προβληματισμούς. Προσωπικά δε, με κάνει ειλικρινά να αναρωτιέμαι ποιος είναι ο σκοπός και για ποιο λόγο υφίσταται ο θεσμός της φυλάκισης. Έχουμε περίπου 11.000 κρατούμενους. Ποιο είναι αυτό το χειρότερο που έχουν κάνει οι συγκεκριμένοι και παραμένουν στη φυλακή; Εδώ έχουμε μια αφαίρεση ανθρώπινης ζωής απρόκλητα και πάρα πολύ βίαια από έναν κατηγορούμενο που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια απολύτως αμετανόητος και που έχει δώσει πολύ συγκεκριμένα δείγματα συμπεριφοράς απ’ τη στιγμή που τέλεσε το αδίκημα και μέχρι σήμερα.

Ποια ήταν η συμπεριφορά του;

Ο άνθρωπος αυτός γύρισε στο σπίτι του και έγραφε διαρκώς tweets παραπλανώντας τις αρχές. Έχουμε έναν άνθρωπο που απ’ το δικό του προσωπικό λογαριασμό είναι ξεκάθαρο ότι είναι θιασώτης της βίας όπως μιλά για τον ξυλοδαρμό του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη. Αυτά τα στοιχεία το δικαστήριο τα είχε υπόψη του, τα αξιολόγησε και γι’ αυτό ομόφωνα αποφάσισε την άμεση εκτέλεση της ποινής. Τι είναι λοιπόν αυτό που μεσολάβησε στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των δύο μηνών και έκανε ένα άλλο δικαστήριο να τον αποφυλακίσει;

Εάν η πολιτεία κρίνει ότι πρέπει να καταργήσει τον θεσμό της φυλάκισης εγώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα το παρακολουθήσω διότι είμαι απ’ τους ανθρώπους που εναντιώνονται στις εξοντωτικές ποινές και στις φυλακές που έχουμε σε αυτή τη χώρα και εξαιτίας των οποίων έχουμε επανειλημμένα καταδικαστεί. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο συντεταγμένο από την πολιτεία και κυρίως από την εκτελεστική εξουσία. Διαφορετικά δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν 11.000 κρατούμενοι μέσα στις φυλακές όταν στην περίπτωση αφαίρεσης ζωής με τόσο βίαιο τρόπο λέμε στον υπαίτιο ότι μπορείς να πάει στο σπίτι του.

Πώς θα αντιδράσετε στην απόφαση αυτή;

Εμείς σε όλα αυτά τα ζητήματα δικονομικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μπορούμε όμως να αιτηθούμε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναιρέσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Θυμίζω ότι ο κ. Πλιώτας στην αντίστοιχη περίπτωση που αφορούσε τον Πατέλη της Χρυσής Αυγής είχε παρέμβει, είχε ζητήσει να αναιρεθεί η απόφαση και όντως αναιρέθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ήδη η μητέρα του Ζακ μίλησε δημοσίως για την αποφυλάκιση του μεσίτη. Το δικό σας σχόλιο σχετικά;

Η μητέρα του Ζακ, όπως θα έκανε και ο καθένας στη θέση της, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι προσβλητική καθώς αναιρεί την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και όλο τον σκοπό της δίκης. Η ποινή και η εκτέλεση της έχουν κάποιο νόημα. Η εκτέλεση της ποινής, και η απόφαση της μη αναστολής της, είναι επίσης μια αξιολόγηση που κάνει η πολιτεία και το δικαστήριο. Αυτή η αξιολόγηση έγινε. Η άρση της τόσο σύντομα και με τόσο επείγοντα τρόπο δημιουργεί δυσφορία, τουλάχιστον.