Η μαγειρική, η παγκόσμια αυτή γλώσσα συνύπαρξης ανθρώπων και λαών, μπαίνει για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο του φεστιβάλ μαγειρικής για πρόσφυγες «Cooking #WithRefugees», που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και η Ουκρανή, Μαρία Μπορισένκο, η οποία συνεργάζεται με το εστιατόριο του περιοδικού Σχεδία και επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην πατρίδα της, αναφέρει το ΑΠΕ.
Μπορεί η Μαρία να σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Ουκρανία, ωστόσο τελικά επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χώρο της Πληροφορικής. Δεν ξέχασε όμως την αγάπη της για την κουζίνα και στον ελεύθερο χρόνο της τόσο στην Ουκρανία όσο και μετά τη μετακίνησή της στην Ελλάδα, λόγω του πολέμου, διοργανώνει εργαστήρια για παιδιά, κατά τη διάρκεια των οποίων διηγούνται παραμύθια την ώρα που παρασκευάζουν και ζωγραφίζουν μπισκότα.
«Μου αρέσει να μαγειρεύω, κυρίως για την οικογένειά μου και για φίλους για να τους δίνω χαρά και να τους προσφέρω κάτι νόστιμο. Ιδίως η ζαχαροπλαστική με όλα τα αρώματά της φέρνει ζεστασιά στο σπίτι», λέει η Μαρία Μπορισένκο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μαρία έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο. Στην εγκατάστασή της στην Αθήνα βοήθησε η ελληνική εταιρεία για την οποία εργάζεται, ωστόσο παρά τις διευκολύνσεις η Μαρία, όπως και όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες, αντιμετώπισε προκλήσεις. «Η Ελλάδα μάς αποδέχτηκε, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, εξαιτίας της γλώσσας, αλλά και γιατί ήμασταν σε σοκ, λόγω του πολέμου», εξηγεί.
Θέλοντας να συμμετάσχει σε δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα τη βοηθήσουν να ενταχθεί, έμαθε πρόσφατα για το φεστιβάλ μαγειρικής που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία στην Αθήνα και αποφάσισε να λάβει μέρος. Πρόσφυγες με αγάπη και ταλέντο για τη μαγειρική ενώνουν τις δυνάμεις τους με Έλληνες σεφ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ μαγειρικής «Cooking #WithRefugees», που επιστρέφει έπειτα από διακοπή λόγω της πανδημίας, από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Στόχος του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει νέες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της συμπερίληψης.
Το φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του σήμερα, 18 και αύριο, 19 Ιουνίου με τη Μαρία Μπορισένκο η οποία συμπράττει με το εστιατόριο του περιοδικού Σχεδία «Σχεδία Home», στο κέντρο της Αθήνας.
Κίνητρο της Μαρίας για να μαγειρέψει δεν ήταν μόνο η αγάπη της για την κουζίνα, αλλά και η επιθυμία της μέσα από τη διοργάνωση να στείλει στο ελληνικό κοινό ένα μήνυμα κατά του πολέμου στη χώρα της. «Θέλω να χρησιμοποιήσω όλους τους δυνατούς τρόπους για να κάνω γνωστό στον κόσμο ότι η πατρίδα μου έχει πόλεμο. Η μαγειρική είναι η παράδοσή μας και αυτή την παράδοση προσπαθούν οι τρομοκράτες να πάρουν μακριά μας, αλλά αυτό είναι αδύνατον», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για τον λόγο αυτόν επέλεξε να δημιουργήσει παραδοσιακά φαγητά της χώρας της. Το μενού θα περιλαμβάνει δύο παραδοσιακές σούπες, Μπορς και Οκρόσκα, τα ουκρανικά παραδοσιακά ζυμαρικά Βαρένικι, σε δύο εκδοχές, με κιμά και βίγκαν, ενώ ως επιδόρπιο θα σερβιριστεί το κέικ Κιέβου.
Δίπλα της θα βρίσκεται ο σεφ του «Σχεδία Home», Κώστας Λύκουρας, ο οποίος βοήθησε τη Μαρία τόσο στην παρασκευή των βίγκαν εκδοχών του μενού, όσο και στην παρουσίαση των πιάτων. Επίσης, πρόσθεσε κάποιες ελληνικές πινελιές στα συστατικά αντικαθιστώντας την κρέμα γάλακτος σμετάνα με γιαούρτι και το βούτυρο με ελαιόλαδο. «Η κουζίνα είναι μια μικρή κυψέλη που μπορεί να δεχτεί όλους όσους μιλάνε τη μαγειρική γλώσσα. Η μαγειρική είναι παγκόσμια, οι τεχνικές της είναι παντού οι ίδιες», τονίζει ο Κώστας Λύκουρας, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια στην κουζίνα της Σχεδίας, εκπαιδεύοντας παράλληλα και πωλητές του περιοδικού να γίνουν μάγειρες.
Η συνύπαρξη της Μαρίας με το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι σημαντική, γιατί, όπως λέει και η ίδια, «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθούν ανθρώπους σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους». Ο ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης, χαρακτηρίζει «παραπάνω από αυτονόητο ότι θα συμμετείχαμε σε μια τέτοια δράση και συνέργεια. Θέλαμε να συμμετάσχουμε ενεργά για να αναδείξουμε όλες τις αρετές της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης». Ο κ. Αλεφάντης υπενθυμίζει εξάλλου ότι «για εμάς τους Μεσόγειους ένα τραπέζι είναι πολλά περισσότερα πράγματα. Το φαγητό μάς ενώνει και μας φέρνει κοντά».
Στο φεστιβάλ μαγειρικής θα παρουσιαστούν επίσης πιάτα εμπνευσμένα από τη συριακή, την αφγανική και την καμερουνέζικη κουζίνα. Στις 19 και 20 Ιουνίου η Νταϊάν Πρισίλ Ντζουατσόουα ετοιμάζει γεύσεις από το Καμερούν σε συνεργασία με τη σεφ Αγάπη Μιχελή στο εστιατόριο «Η Λόντζα της γειτονιάς» στα Εξάρχεια.
Η γυναικεία μαγειρική ομάδα του εστιατορίου «Lost Athens» στο Παγκράτι και οι σεφ Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρήγκου θα καλωσορίσουν στην κουζίνα τους τη Ρόγια Σάιφι και τα πιάτα της από το Αφγανιστάν στις 21 Ιουνίου.
Το κλείσιμο του Φεστιβάλ θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο εστιατόριο «Στοά Κεραμεικός», όπου η σεφ Γωγώ Δελογιάννη συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις της με τις συριακές συνταγές του Άντελ Μπόσι.