Εχθές το βράδυ η Βουλή επικεντρώθηκε στη συζήτηση που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, εστιάζοντας στο σημαντικό θέμα της νομικής αναγνώρισης του όρου «γυναικοκτονία».

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, ενώ προέκυψαν προτάσεις τροπολογιών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και υπογράμμισε την ανάγκη για διακομματικό διάλογο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επισήμαναν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει τις γυναικοκτονίες με υψηλές ποινές. Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε την ανάγκη για ριζική αντιμετώπιση του θέματος και την ενδυνάμωση των γυναικών, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της σε συμβολικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Κατέληξε λέγοντας ότι ο όρος «γυναικοκτονία» πρέπει να χρησιμοποιείται, αλλά οι νέες διατάξεις στον ποινικό κώδικα καλύπτουν πλήρως την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της γυναικοκτονιών. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Πλεύρης, απέρριψε την τροπολογία, επισημαίνοντας ότι ο ποινικός κώδικας προβλέπει βαριές ποινές για την ανθρωποκτονία, που περιλαμβάνουν πλέον ισόβια κάθειρξη στην περίπτωση της ρατσιστικής βίας. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υποστήριξε την ανάγκη να γίνει δεκτή η τροπολογία ώστε να αναγνωριστεί η έμφυλη διάσταση του εγκλήματος. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη δράσης, αντιτίθεται στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης και επεσήμανε την αύξηση των γυναικοκτονιών. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επισήμανε την ανάγκη για δράση και διαφάνεια στη διερεύνηση των υποθέσεων, προτείνοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών.

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες εναντίον της αστυνομίας αλλά και της κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης. Βουλευτές από διάφορες πολιτικές παρατάξεις επισημαίνουν την ανεπάρκεια των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ζητώντας άμεση έρευνα των συνθηκών του εγκλήματος και των ευθυνών των αρμοδίων αρχών. Εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς καταγγέλλουν την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρχών στην προστασία των γυναικών, ζητώντας τη λήψη σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με πληροφορίες από: ΕφΣυν