Οι τάσεις της MRB αποτυπώνουν ένα ζοφερό τοπίο και το χειρότερο είναι λίγοι αυτοί που ελπίζουν σε κάτι για το αύριο.

Ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται πολύ χαμηλά, αφού μόλις ένας στους δέκα (10,8%) πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε «αρκετά καλά» / «πολύ καλά». Αντίστοιχα είναι το ποσοστό και σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μόνο το 9,6% πιστεύει ότι είναι «καλή» ή «πολύ καλή».

Αναλυτικά οι τάσεις της MRB:

Κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον

Το 10,8%, όπως προαναφέραμε θεωρεί ότι τα πράγματα δεν πάνε γενικά καλά στη χώρα μας, ενώ το 9,6% πιστεύει ότι η Οικονομία δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Το 57,2% μάλιστα πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί κιόλας. Σε ό,τι αφορά στην προσωπική οικονομική κατάσταση, το 50,2% δηλώνει ότι είναι «κακή» ή «πολύ κακή» και το 46,9% ότι τους επόμενους 12 μήνες θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι: Η ακρίβεια, η υγεία, η ανεργία, η οικονομική ανάπτυξη και η παιδεία. Όσο για τις λέξεις που εκφράζουν τους Έλληνες; «Φόβος», «Οργή», «Παραίτηση / Απογοήτευση».

Εικόνα κομμάτων

Το 69,2% έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και το 75,6% αρνητική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα. Σε ό,τι αφορά στην ικανότητα διακυβέρνησης, το 29,1% λέει ΝΔ, το 14,8% ΣΥΡΙΖΑ και το 10,9% ΠΑΣΟΚ.

Εικόνα δρώντων

Στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 28,3%, ο Στέφανος Κασσελάκης 10,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 7,3%.

Γενική αξιολόγηση αρχηγών

Το 67,8% πιστεύει ότι οι χειρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι σωστοί και το 74,9% θεωρεί ότι οι χειρισμοί του δεν θα είναι σωστοί στο μέλλον σε καίρια ζητήματα. Το 44,3% ζητά να αντιμετωπίσει με περισσότερο σθένος την ακρίβεια / αισχροκέρδεια / πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά στον Στέφανο Κασσελάκη το 76,2% πιστεύει ότι οι χειρισμοί του επίσης δεν είναι σωστοί.

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ / Κεντροαριστερά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 28%, έναντι του Χάρη Δούκα με 27,1% για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί με 19%.

Εργασία / Ασφάλεια / Ακρίβεια

Μόνο θετικοί δεν είναι οι δείκτες σε ό,τι αφορά στην εργασία και την Ασφάλεια. Το 67,7% ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία στις βασικές προσωπικές / οικογενειακές ανάγκες, ενώ το 67,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σωστά, με τα μέτρα που έλαβε, τις ανατιμήσεις. Όσο για την εμπιστοσύνη; Το 77,4% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Εξωτερική Πολιτική

Το 46,4% πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα επεισόδιο με την Τουρκία και το 52,4% θεωρεί ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων πρέπει να σκληρήνει.Εκλογική Συμπεριφορά

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,5 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5 %. το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,1 %, το ΚΚΕ 7,6 %, η Ελληνική Λύση 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6 %, το ΜέΡΑ 25 2,9 %, η Νίκη 2,9 %, η Φωνή Λογικής 2,7 %, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8 %.

Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς / Οργανισμούς

Στην πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στους θεσμούς και τους οργανισμούς βρίσκεται η Οικογένεια (80,1%), οι Ένοπλες Δυνάμεις (68%), τα Πανεπιστήμια / Σχολεία (63,4%), Η Εκκλησία (50,7%) και ο Έλληνας Πολίτης (49,4%).

Απόψεις για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και Πορεία στο Μέλλον

Καλύτερο πρωθυπουργό από το 1974 μέχρι σήμερα οι Έλληνες θεωρούν τον Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 39%, ενώ το 13% έχει καλή άποψη για τη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

 

Πηγή: iEidiseis