«Συνταγογράφηση φαρμάκων για τα οποία ισχύει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης δυνάμει απόφασης Ε.Ο.Φ.» έχει τίτλο η εγκύκλιος, η οποία ορίζει, για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας:
«Η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά».
Η χειρόγραφη συνταγογράφηση για τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα θα επιτρέπεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
Α) Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Β) Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
Γ) Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή για τις παραπάνω περιπτώσεις, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη (10/01/2023) ο ΕΟΦ δημοσίευσε τον κατάλογο με τα φάρμακα ευρείας χρήσης και τις επιλογές που έχουν οι πολίτες σε κάθε δραστική ουσία.
Αυτά είναι τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη – Με ποια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε
Αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (11.01.2023) από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο ενημερωτικός πίνακας για τους πολίτες, μέσω του οποίου θα μπορούν να βρουν εμπορικές ονομασίες γενόσημων ή πρωτότυπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αντικαθιστούν όσα είναι σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας.
Ενδεικτικός κατάλογος δραστικών ουσιών και εμπορικών ονομασιών από τον ΕΟΦ για τα εναλλακτικά σκευάσματα μετά τις ελλείψεις στα φάρμακα
Α) Παυσίπονα και Αντιπυρετικά
1. Παρακεταμόλη: Depon, Apotel, Panadol, Condalair
2. Παρακεταμόλη και καφεΐνη: Depon Plus, Apotel Extra, Panadol Extra, Algine
3. Ιβουπροφαίνη: Brufen, Nurofen, Algofren, Advil, Buscofem
4. Μεφαιναμικό οξύ: Ponstan, Rafreda
5. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ: Aspirin, Salospir
6. Παρακεταμόλη και Ιβουπροφαίνη: Unitek, Gopain
7. Παρακεταμόλη και Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και καφεΐνη: Algon, Splentir
8. Τολφαιναμικό οξύ: Gantil
Β)Παυσίπονα και Αντιπυρετικά μαζί με Αποσυμφορητικά/Αντιϊσταμινικά
1. Παρακεταμόλη και Φαινυλεφρίνη: Panadol Cold and Flu and Cough (περιέχει επίσης γουιαφενεσίνη), Tantogrip
2. Παρακεταμόλη και Χλωρφαιναμίνη: Depon Cold and Flu
3. Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη: Panadol Cold and Flu
4. Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη και Χλωρφαιναμίνη: Comtrex Cold, TrebonGrippe Day & Night (περιέχει και Ακετυλοκυστεΐνη)
5. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και Ψευδοεφεδρίνη: Aspirin Complex Cold & Flu
6. Ιβουπροφαίνη και Ψευδοεφεδρίνη: Gripomed, Nurofen Cold & Flu
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ EOF_SINTAGOGRAFISI.