Έχει περάσει στην χοάνη του δημόσιου διαλόγου, εδώ και χρόνια, η άποψη ότι οι κρατικοί λειτουγοί υπεραμοίβονται, λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και, γενικώς, «τα τρώνε». Αυτό βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά βουλευτές και υπουργούς, αλλά και δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους και περιφερειάρχες.
Σας γράψαμε εδώ για τα περί δημοτικών συμβούλων, πριν λίγο καιρό. Σήμερα, ας σταθούμε στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Όπου δείτε την λέξη αντιμισθία, αυτό σημαίνει μισθός, αμοιβή.
Τον Μάρτιο του 2023, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον «Οδηγό για την καταστατική θέση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης», όπου παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- οι αποδοχές των αιρετών. Σύμφωνα με αυτόν, το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων καθορίζεται με την υπ’ αριθ. 54698/5.10.2018 (Β’ 4704) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 72865/10.12.2018 (Β’ 5726) όμοια απόφαση.
Εκτός από το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων ορίζεται ότι οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 21% αυτής. Η αντιμισθία του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης είναι ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Φυσικά, δεν παίρνουν όλοι οι δήμαρχοι τα ίδια -για τον υπολογισμό της αντιμισθίας λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου. Η λήψη αντιμισθίας δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εφόσον οι δήμαρχοι, οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και οι συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα, με σχετική αίτησή τους προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, να την αρνηθούν ή να την παραχωρήσουν για οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό.
Οι δήμαρχοι μεγάλων δήμων
Πιο συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000 πολίτες, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα). Ο αντιδήμαρχος αμείβεται με 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 897 ευρώ.
Ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγαλουπόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες παίρνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.
Οι μικρότεροι δήμαρχοι και δήμοι
Σε μικρότερους δήμους με 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 718 ευρώ.
Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους, για τον μεν δήμαρχο ανέρχεται σε 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 538 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στα εν λόγω ποσά δεν περιλαμβάνονται έξοδα παράστασης, μετακίνησης (εκτός έδρας), χρήση υπηρεσιακού ΙΧ κ.ά. Άρα, όλο και κάτι περισσότερο προκύπτει και για αυτά.
Μιλάμε για μισθούς διπλάσιους και τριπλάσιους από τον μέσο όρο της αγοράς αυτήν την στιγμή. Η ratio (λογική) του νομοθέτη για τις υψηλές αυτές αμοιβές είναι πολύ απλή και βγάζει απόλυτο νόημα: οι δημόσιοι αυτοί λειτουργοί οφείλουν να παράγουν έργο, να ενδιαφέρονται για την κοινότητα, να δρουν υπέρ αυτής, να βρίσκονται στο πλευρό των δημοτών τους, να τους ακούν. Είναι δουλειά τους να μας ακούν, να απαντούν στα αιτήματά μας (μέσω συνεργατών τους σε κάποιες περπτώσεις), να κάνουν όσα δεσμεύτηκαν να κάνουν.
Είναι δουλειά τους! Και πληρώνεται αδρά αυτή η δουλειά. Απλώς, ας το έχουμε υπόψη μας.