Οι δημοτικές εκλογές 2023 θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ προβλέπονται και επαναληπτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου όπου χρειαστεί να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών. Δηλαδή, είχαμε που είχαμε τις κοινοβουλευτικές, ο πυρετός δε λέει να κοπάσει.

Η πολιτική σκέψη/ανάλυση στο προσκήνιο, οι ευαισθησίες ακονισμένες, οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν, τα social media (ξανα)παίρνουν φωτιά. Κι άξαφνα, πολλοί φίλοι και δικοί μας άνθρωποι κατεβαίνουν υποψήφιοι, συνήθως πλάι στον υποψήφιο δήμαρχο που τους πρότεινε να κατεβούν μαζί του. Ένα σωρί παρατάξεις, εμφανείς αισθητικοί διαχωρισμοί μεταξύ αριστερών και δεξιών και δεν συμμαζεύεται.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι «γεμίσαμε τόσο ευυπόληπτους πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν ή όλοι αυτοί οι υποψήφιοι προσδοκούν καλά χρήματα;» κι ένα άλλο, εξίσου εύλογο πιθανώς, «μα είναι δυνατόν ο Γιαννάκης ο γιος της κυρά Φιλιώς να κατεβαίνει σύμβουλος, που κάθεται στο προπατζίδικο από το πρωί ως το βράδυ και σκαλίζει τη μύτη του καθώς περπατά στο δρόμο;»

Μια στιγμούλα, ένα ένα.

Τι κερδίζει ένας δημοτικός σύμβουλος, σε σχέση με δημάρχους κι αντιδημάρχους;

Απλά και σταράτα: δεν κερδίζει και πολλά, παιδιά. Δεν μπορεί δηλαδή να είναι το χρήμα το βασικό κίνητρο ενός ανθρώπου που κατεβαίνει υποψήφιος, μην τρελαθούμε.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι παίρνουν μια αποζημίωση ανά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν, της τάξης των 42 ευρώ. Το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση και έως τέσσερις μηνιαίως δε δύναται να υπερβαίνει το 1% της μηνιαίας αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων που είναι 4,275 ευρώ.

Oι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000 πολίτες, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ.

Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος , Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα).

Μια αναμφισβήτητα καλή θέση είναι αυτή του αντιδημάρχου, καθώς παίρνει 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου 900,00 ευρώ. Το ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.

Όσον αφορά τους δήμους στο οποίους ο πληθυσμός είναι από 20.000 έως 100.000, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ.

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους για τον δήμαρχο είναι 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 540 ευρώ.

Κοινώς, καλύτερα, τελικά, να είσαι πρώτος στην πόλη, παρά στο χωριό.

Όμως, ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί, αν είναι καπάτσος, να κερδίσει την εύνοια της γειτονιάς, της περιοχής του: από κανένα κερασμένο καφεδάκι στο στέκι του στην πλατεία, μέχρι μια γενικότερη άνοδο του κύρους του. Δεν είναι και ελάχιστο κατόρθωμα να βρίσκεσαι εκλεγμένο μέλος του δημοτικού συμβουλίου της γειτονιάς σου, πέρα από την πλάκα. Άνθρωπος με σοβαρές βλέψεις για την πολιτική μπορεί κάλλιστα να σκεφτεί να κάνει αυτή την αρχή από τον τόπο του. Στη συνέχεια, να πάει σε πιο ψηλά αξιώματα, μέχρι-who knows?-να φτάσει μέχρι Βουλή και Περιφέρεια.

Μπορείτε να διαβάσετε ενδελεχώς για τα ακριβή καθήκοντα ενός δημοτικού συμβούλου στον Σύντομο Οδηγό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κι ο Γιαννάκης της κυρα-Φιλιώς;

Οι δήμαρχοι συμβαίνει να προτείνουν σε ανθρώπους να κατέβουν μαζί τους όχι μόνο επειδή έχουν στο μυαλό τους το χτίσιμο μιας δυνατής ομάδας που θα προσφέρει έργο και ιδέες για έναν καλύτερο δήμο. Μπορεί να έχει πολλούς άλλους λόγους: να φέρει ψήφους στον συνδυασμό του, να κλείσει το μάτι για επιλογές που βοηθούν την ατζέντα του (από ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο, μέχρι έναν μετανάστη, μέχρι τον φούρναρη της γειτονιάς). Έτσι, βλέπουμε νεαρά άτομα, προφανώς φιλόδοξα, που μπορεί στην περιοχή τους να είναι αναγνωρίσιμα, κάποτε πρόεδροι δεκαπενταμελούς, ας πούμε. Βλέπουμε επίσης μεγάλους σε ηλικία πολίτες και συνδημότες μας, που μπορεί να χαίρουν μιας εκτίμησης ή να ανακατεύονται οι ίδιοι με τα πολιτικά. Βλέπουμε σέξυ γυναίκες και άνδρες που ουδεμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική, αλλά έχουν δυνατά σόσιαλ και είναι φωτογενείς!

Ω, ναι. Ξέρετε καλά εσείς που διαβάζετε αυτές τις σειρές ότι κάπως έτσι πάει το πράγμα.

Μην κοροϊδεύετε όσους ή όσες αποφάσισαν να κατεβούν. Μήπως να το σκεφτείτε κι εσείς για την επόμενη φορά; Μη νιώθετε πιεσμένος να ψηφίσετε κανέναν ή καμία που δεν εμπιστεύεστε. Αν «σας την πέφτουν» για ψήφους, συγχωρέστε τους, κι εσείς πιθανά έτσι θα λειτουργούσατε. Πείτε τους ότι κατεβαίνουν πολλοί φίλοι σας και, για να είστε δίκαιη/ος, δεν θα ψηφίσετε κανέναν από αυτούς.

Στο facebook ένα λάικ αρκεί, ίσως και μια ευχή για καλή επιτυχία. Ο δήμος είναι ένα σημαντικό κύτταρο της δημοκρατίας. Αν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές σε μια μικρή κλίμακα όπως αυτή μιας γειτονιάς, τότε ας παραιτηθούμε και από το δικαίωμά μας στο όνειρο για μια καλύτερη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην χώρα τα επόμενα χρόνια. Οι δημότες κοιμόμαστε, τις περισσότερες φορές, ενώ θα άξιζε να είμαστε πιο ενεργοί με θέματα καθαριότητας, αδέσποτων, πολιτισμού. Να διεκδικούμε πράγματα για εμάς, την ασφάλειά μας, την ποιότητα ζωής στον δήμο.

Μήπως ο Γιαννάκης της κυρά-Φιλιώς έχει καμιά ιδέα της προκοπής και η ενασχόληση με τα κοινά τον ξεσηκώσει λίγο από το προπατζίδικο; Εσείς, αν θέλετε, μην τον ψηφίσετε.