Σε μια πολυ σημαντική και, κατά τους ισχυρισμούς του ίδιου του bitcoin Ethereum, «κομβικής και ιστορικής σημασίας» αναβάθμιση, προέβη πριν μερικά 24ωρα το δεύτερο ισχυρότερο κρυπτονόμισμα του κόσμου.

Το bitcoin ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του πολυαναμενόμενου «Merge», το οποίο έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένως ως το «μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων», μια αναβάθμιση του συστήματος του Ethereum μέσω της μετάβασης από το «Proof-of-work» στο «Proof-of-stake», αναφέρει το άρθρο του decrypt.co.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Ότι οι εξαιρετικά κοστοβόρες υποδομές εξόρυξης του Ether μέσω του συστήματος «Proof-of-work» αντικαθίστανται πλέον από το σύστημα «Proof-of-stake», όπου οι miners (εξορύκτες) και οι υπολογιστές δεν «καίνε» τεράστια ποσά ενέργειας προκειμένου να επαληθεύσουν τις συναλλαγές.

Αν όλα πάνε καλά, η αναβάθμιση θα μπορούσε μελλοντικά να περιορίσει έως και το 99% του αποτυπώματος άνθρακα, γεγονός που σημαίνει ότι η μετάβαση αυτή θα καθιστούσε το Ethereum ως πιο αποδοτικό ενεργειακά, μετριάζοντας τις όποιες κριτικές ότι τα κρυπτονομίσματα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Το πρώτο μέρος του «Merge», που φέρει το όνομα Bellatrix ολοκληρώθηκε χθες, 6 Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αναμένεται να λάβει χώρα κάποια στιγμή μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, «με την βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων να βιώνει ένα τραγικό έτος και την διαφαινόμενη κατάρρευσή τους να «διαγράφει» 1 τρισ. δολάρια από την αγορά, σβήνοντας τις αποταμιεύσεις χιλιάδων ατόμων, τώρα η βιομηχανία έχει εστιάσει σε μία ελπίδα αναβίωσης: μία πολυαναμενόμενη αναβάθμιση λογισμικού στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων, το Ethereum, που αποτελεί το τεχνολογικό θεμέλιο για χιλιάδες πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων».

«Αυτή η μετάβαση ουσιαστικά χαράσσει το δρόμο για ένα μέλλον πολύ πιο επιδεκτικό ανάπτυξης, πολύ πιο αποδοτικό ενεργειακά και πολύ πιο εύχρηστο για τον μέσο άνθρωπο», δήλωσε ο Joseph Ayoub, αναλυτής στη Citi. «Στρώνει το δρόμο για μια (πιο ευρεία) υιοθέτησή (του)».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εμφατικά, οι ΝΥΤ, «οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ακόμη και για τις προδιαγραφές της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων, η διαδικασία είναι απίστευτα περίπλοκη. Επί μήνες, παράγοντες της αγοράς έχουν επιδοθεί σε έντονες συζητήσεις με εξειδικευμένους όρους σχετικά με τις εξελίξεις. Ένα πρόχειρο Merge θα ήταν επικίνδυνο για χιλιάδες εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οι οποίες λειτουργούν χρησιμοποιώντας το Ethereum και συνολικά διαχειρίζονται τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια σε λογαριασμούς χρηστών».

Επίσης, ενδέχεται να προκύψουν και άλλα πλείστα όσα προβλήματα. «Το bitcoin προειδοποίησε τις προηγούμενες μέρες τους χρήστες για πιθανή αύξηση των απατών, επειδή χάκερς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση κατά τη διάρκεια του «Merge» για να προσπαθήσουν να τους εξαπατήσουν ώστε να δώσουν κωδικούς πρόσβασης, χρήματα ή και τα δύο», σημειώνει το άρθρο, στηριζόμενο, εν πολλοίς, σε ένα προ ημερών αντίστοιχο ρεπορτάζ του Forbes.

Στα τέλη Αυγούστου η βιομηχανία των bitcoins ταρακουνήθηκε συθέμελα από την ανάλυση του περιοδικού Forbes, σύμφωνα με την οποία πάνω από τις μισές συναλλαγές που καταγράφονται στα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε όλον τον κόσμο, είναι «πλασματικές». Ψεύτικες. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, το 51% των συναλλαγών σε bitcoin αποτελούν «wash trading», το οποίο απαγορεύεται ρητά από το U.S. Commodity Futures Trading Commission, γεγονός που, αν όντως ισχύει και επιβεβαιωθεί, καταρρίπτει πανυγηρικά όλα τα δήθεν κλισέ των υποστηρικτών τους περί του ρόλου των «αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων» και της ανεξαρτησίας της βιομηχανίας των Bitcoin.

Το «wash trading», που μεταφράζεται ως «συναλλαγή-πλυντήριο» είναι ένας τρόπος για έναν επενδυτή να κοροίδέψει την αγορά, αγοράζοντας και πουλώντας ταυτόχρονα τα ίδια χρηματοοικονομικά προϊόντα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο, μια ψευδή και παραπλανητική συναλλακτική δραστηριότητα.

Σήμερα υπάρχουν 20.801 κρυπτονομίσματα με συνολική αποτίμηση γύρω στα $990 δισ., που διαπραγματεύονται σε περισσότερα από 523 ανταλλακτήρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνουν οι 157 μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών, σε συγκεκριμένη ημερομηνία καταγράφτηκε ένας ημερήσιος τζίρος συναλλαγών σε bitcoin της τάξης των $262 δισ., ενώ στην πραγματικότητα η ανάλυση του Forbes, κατέγραψε τζίρο μόλις 128 δισ. δολαρίων -μιλάμε για πρακτικές που το μόνο που κάνουν είναι να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το ψηφιακό έγκλημα.