Με τα καταστήματα να λειτουργούν στους ρυθμούς του εορταστικού ωραρίου και να είναι ανοικτά τις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τις αγορές τους, ενώ ήδη μετρούν αντίστροφα για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου, που θα χαρίσει μια γιορτινή ανάσα.

Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, πάντως, κυρίως τα ευάλωτα, πλήττονται από μια άνευ προηγουμένου ακρίβεια, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους υπάρχοντες μισθούς.

Το Δώρο Χριστουγέννων εκτιμάται ότι θα εξαφανιστεί σε χρόνο ρεκόρ από την τσέπη των πληγέντων από την ακρίβεια, που στραγγαλίζει το διαθέσιμο εισόδημα, με το Καλάθι Χριστουγέννων να μην αποτελεί παρά ασπιρίνη, την ώρα που βασικά αγαθά, όπως το λάδι, τείνουν να γίνουν είδη πολυτελείας. Η λίστα με βασικά τρόφιμα που τείνουν να γίνουν απλησίαστα μεγαλώνει. Οι τιμές στο κρέας και τα τυροκομικά έχουν πάρει την ανιούσα. Πολλοί είναι οι καταναλωτές που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, καθώς δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση των τιμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς:

Το κρέας του εορταστικού τραπεζιού, φέτος, θα είναι αυξημένο από 15-20%
Η γαλοπούλα από 9 ευρώ το κιλό πέρσι, θα αγγίξει τα 11 ευρώ φέτος
Το κατσίκι, από 12,5 ευρώ πέρσι θα ξεπεράσει τα 13 και ίσως φτάσει τα 14 ευρώ το κιλό
Το χοιρινό πέρυσι τα Χριστούγεννα πωλήθηκε προς 6,5 ευρώ το κιλό και φέτος θα φτάσει τα 8 ευρώ το κιλό
Εν τω μεταξύ, στο «καλάθι» και ανάλογα με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής θα βρει:

Από γαλοπούλα μόνο κατεψυγμένη,
Από χοιρινό μόνο μπριζόλα,
Από μοσχάρι είτε κιμά, είτε σπάλα, είτε ελιά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, η τιμή της φέτας και γενικότερα των γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Η φέτα, που το 2022 είχε ανώτερη τιμή στα 9 ευρώ το κιλό, σήμερα αρχίζει από τα 11,5 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 14 ευρώ.

Με την ακρίβεια στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης να επιμένει, ως το μεγαλύτερο αγκάθι για τα ελληνικά νοικοκυριά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά με τα μέλη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος να παραδέχονται ότι ακόμη και με περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οι τιμές δεν θα επανέλθουν στα προ διετίας επίπεδα. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί στη Ελλάδα, παρά την αύξηση, δεν επαρκούν με τον μήνα να βγαίνει οριακά, για την πλειονότητα των πολιτών.

Και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και εν γένει των αποδοχών, και τις δεσμεύσεις για περαιτέρω αύξησή τους, η πραγματικότητα για τους μισθωτούς όπως αυτή καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία δεν είναι θετική.  Κατ’ αρχάς, ότι ο Έλληνας είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που σήμερα έχει χαμηλότερο μισθό σε σχέση με το 2009! Γενικώς, στο πεδίο των μισθών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 5η χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη.

Ενώ οι μέσες ετήσιες αποδοχές για τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 40.000 ευρώ, ο μέσος μισθός στη χώρα μας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17.000 ευρώ. Οι Έλληνες πολίτες, το λοιπόν, δεν αγγίζουν ούτε κατά το ήμισυ τον μισθό των Ευρωπαίων.

Το 14% δεν θα μπορέσει να ψωνίσει καθόλου στις γιορτές
Στενοχώρια και αγανάκτηση προκαλεί και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δεν θα μπορέσει να ψωνίσει καθόλου μες στις γιορτές. Συγκεκριμένα, το 14% των καταναλωτών θα παραμείνει αδρανές ως προς τις αγορές την εν λόγω περίοδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου για το ΣΕΛΠΕ, οι Έλληνες θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερο κατά 20% τα Χριστούγεννα του 2023.

Συγκριτικά με πέρυσι, προκύπτει:

2022: 146 €/άτομο,
2023: 174 €/άτομο,
Για μια 4μελή οικογένεια: +112 €.

Η εκτίμηση για τις δαπάνες
Δεν θα ψωνίσει: 14%,
Έως 50 € : 12%,
51-100 € : 23%,
101-200 € : 28%,
201-500 € : 16%,
Άνω των 500 € : 6%.

Τα ψώνια για τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι θα γίνουν:

Πριν από τα Χριστούγεννα: Θα ψωνίσει το 48% των καταναλωτών,
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων: Θα ψωνίσει το 43%.