Σε ένα μικρό δωμάτιο κοντά στις Άλπεις στη βόρεια Ιταλία, δοχεία γεμάτα με εκατομμύρια γρύλους στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Πηδώντας και κελαηδώντας δυνατά – αυτοί οι γρύλοι πρόκειται να γίνουν φαγητό αναφέρει ένα αφιέρωμα του BBC.
Η διαδικασία είναι απλή: καταψύχονται, βράζονται, αποξηραίνονται και στη συνέχεια κονιορτοποιούνται. Στο Italian Cricket Farm, τη μεγαλύτερη φάρμα εντόμων στη χώρα, περίπου ένα εκατομμύριο γρύλους μετατρέπονται σε συστατικά τροφίμων κάθε μέρα.
Ο Ivan Albano, ο οποίος διευθύνει τη φάρμα, ανοίγει ένα δοχείο για να αποκαλύψει ένα ανοιχτό καφέ αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ζυμαρικών, ψωμιού, τηγανιτών, ενεργειακών ράβδων – ακόμα και αθλητικών ποτών.
Η κατανάλωση γρύλων, μυρμηγκιών και σκουληκιών είναι συνηθισμένη σε μέρη του κόσμου όπως η Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η χρήση των γρύλων για δημιουργία αλευριού θεωρείται η τροφή του μέλλοντος.
Αφού η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση νωρίτερα φέτος, θα υπάρξει άραγε αλλαγή στάσης σε ολόκληρη την Ευρώπη;
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση στην κατανάλωση εντόμων από ό,τι στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας κοινής γνώμης YouGov, και οι αντιρρήσεις προέρχονται από την κορυφή – η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να απαγορεύσει τη χρήση τους για την παραγωγή πίτσας και ζυμαρικών.
«Θα εναντιωθούμε, με οποιοδήποτε μέσο και σε οποιοδήποτε μέρος, σε αυτήν την τρέλα που θα φτωχύνει τη γεωργία και τον πολιτισμό μας», έγραψε στο Facebook ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.
Αλλά πρόκειται να αλλάξει όλο αυτό; Αρκετοί Ιταλοί παραγωγοί τελειοποιούν ζυμαρικά από γρύλους, πίτσα και σνακ.
«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πολύ βιώσιμο», λέει ο Ιβάν. «Για να παράγουμε ένα κιλό σκόνης κρίκετ, χρησιμοποιούμε μόνο περίπου 12 λίτρα νερό», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης από τις αγελάδες απαιτεί χιλιάδες λίτρα νερού.
Η καλλιέργεια εντόμων απαιτεί επίσης μόνο ένα κλάσμα της γης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος. Δεδομένης της ρύπανσης που προκαλείται από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σε ένα εστιατόριο κοντά στο Τορίνο, ο σεφ Simone Loddo προσάρμοσε τη συνταγή του για φρέσκα ζυμαρικά, η οποία χρονολογείται πριν από σχεδόν 1.000 χρόνια – η ζύμη είναι τώρα 15% σκόνη γρύλων.
Αναδύει μια έντονη μυρωδιά ξηρού καρπού. Μερικοί από τους πελάτες αρνούνται να δοκιμάσουν τις ταλιατέλες γρύλου, αλλά όσοι το κάνουν εκπλήσσονται με το πόσο καλή γεύση έχουν.