Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange ενδέχεται «σύντομα» να χάσει τη νομική μάχη για να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, που θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία», τόνισε ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Λονδίνο χθες Δευτέρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Ο Αυστραλός, 51 ετών, αναμένει ακόμη την απόφαση για την έφεση που κατέθεσαν οι συνήγοροί του μετά την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2022. Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε στο παρελθόν την έκδοση του κ. Ασάνζ που ζητεί το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Για τον κ. Χράφνσον, η απόρριψη της έφεσης του Τζούλιαν Ασάνζ θα ήταν «σκάνδαλο», αλλά στην υπόθεσή του «τα πάντα είναι δυνατά».
Ο εξηντάρης ισλανδός δημοσιογράφος-ερευνητής σημείωσε πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, εξακολουθούν να υπάρχουν νομικές επιλογές, όπως το αίτημα να υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ωστόσο όλες τους μπορεί να εξαντληθούν «εντός εβδομάδων».
Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση των Τόρις θα λάμβανε καν υπόψη απόφαση του ΕΔΑΔ, σημείωσε ο κ. Χράφνσον.
Η νομική διελκυστίνδα για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ κρατάει πάνω από μια δεκαετία. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ακόμη και 175 ετών.
Κατηγορείται για την «κλοπή» και τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, με τη βοήθεια της πρώην στρατιωτικής αναλύτριας Τσέλσι Μάνινγκ.
Υποστηρικτές του αντιτείνουν πως ο κ. Ασάνζ είναι δημοσιογράφος που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ο Αυστραλός παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα, επί τέσσερα χρόνια, αφού η αστυνομία τον συνέλαβε βιαίως στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αφού ανακλήθηκε το πολιτικό άσυλο που του είχε δοθεί από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του νομικού διωγμού του ιδρυτή του WikiLeaks.
Ποιος είναι ο Julian Assange
Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στην Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Τη δεκαετία του 1980 ανήκε σε μία ομάδα χάκερ με το όνομα «International Subversives». To 1991 η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, μάλιστα, έκανε έφοδο στο σπίτι του.
Ο Ασάνζ καταδικάστηκε για 24 σχετικά αδικήματα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση 2.400 δολλαρίων Αυστραλίας.
Το 1994 αποφάσισε να δουλέψει ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού. Το 1995, δημιούργησε το Strobe, την πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα.
Συμμετείχε στην ανάπτυξη του PostgreSQL, ενώ βοήθησε τεχνικά τη Σουελέτ Ντρέιφους στο βιβλίο Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier. Το 1997, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δημιούργησαν τη Rubberhose deniable encryption για το Linux κατά της κρυπτανάλυσης Rubber-hose. Το 1999 χώρισε με τη γυναίκα του Τερέζα Ασάνζ, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1989. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Ντάνιελ.
Το 1999 καταχώρησε το domain leaks.org. Μεταξύ 2003 και 2006 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Φυσική και Μαθηματικά, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο.
Το 2006 ιδρύεται το WikiLeaks. Ο Ασάνζ, μέλος του 9μελούς συμβουλίου του Wikileaks, σύντομα γίνεται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του στον Τύπο. Ενώ οι εφημερίδες τον περιγράφουν ως “διευθυντή” ή «ιδρυτή» του Wikileaks, ο ίδιος δεν αποκαλεί έτσι τον εαυτό του, αλλά λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται στο site. Όπως και όλοι οι άλλοι που εργάζονται για το site, είναι εθελοντής, άνευ πληρωμής.
To 2009, του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.
Το 2010, σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού New Statesman ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον κόσμο το 2010». Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Σαμ Ανταμς, από τη Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης.
Επίσης, ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας», ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς». Υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time.