Οι ψυχολόγοι αποκάλυψαν τη μέση ηλικία που τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και προσφέρουν συμβουλές στους γονείς που δεν είναι σίγουροι πότε να τους ανακοινώσουν τα δυσάρεστα νέα.

Η δρ Candice Mills, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ηγήθηκε μιας μελέτης στην οποία 48 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 15 ετών απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός και πώς τους έκανε να νιώσουν.

Οι γονείς τους μοιράστηκαν επίσης τις απόψεις τους και λεπτομέρειες σχετικά με το πώς “προώθησαν” τον Άγιο Βασίλη, ενώ σε ένα δεύτερο μέρος της μελέτης 383 ενήλικες προβληματίστηκαν σχετικά με τη μετατόπισή τους στην αναζήτηση της αλήθειας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η μέση ηλικία που τα παιδιά σταμάτησαν να πιστεύουν στον αγαπημένο Άγιο των Χριστουγέννων ήταν τα 8 έτη.

«Αν οι γονείς θέλουν να αποφύγουν το παιδί τους να βιώσει αρνητικά συναισθήματα όταν ανακαλύψει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, ίσως είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι η μέση ηλικία που ένα παιδί γίνεται επιφυλακτικό για τον Άγιο Βασίλη είναι περίπου η ηλικία των 7 ή 8 ετών», δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα όταν ανακαλύπτουν την αλήθεια τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται μόνο αρνητικά συναισθήματα κατά την ανακάλυψή της».

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τους είχε πει κάποιος άλλος ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι ο σκεπτικισμός τους προέκυψε απλώς επειδή έμαθαν να σκέφτονται λογικά μόνοι τους.

Οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται ποια μέθοδος είναι η καλύτερη: θα πρέπει τα παιδιά να απογοητεύονται απαλά με μια κουβέντα ή να τα αφήνουν να το καταλάβουν μόνα τους;

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η εύρεση μιας μέσης οδού μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η αναστάτωση.

Περίπου το 1/3 των παιδιών και οι μισοί ενήλικες ανέφεραν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν ανακάλυψαν την αλήθεια, ειδικά όταν οι γονείς τους είχαν προωθήσει έντονα την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι ένιωθαν μόνο αρνητικά συναισθήματα έτειναν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία όταν ανακάλυψαν την αλήθεια και την έμαθαν απότομα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ψυχολόγοι είπαν:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για τη μετάβαση των παιδιών στη δυσπιστία είναι μέσω αλλαγών στις εμπειρίες τους, μειώνοντας την ποσότητα της προώθησης και αφήνοντας τα παιδιά να συμπεράνουν σταδιακά μόνα τους ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός».

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι το να αφήνεις τα παιδιά να ανακαλύψουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους, καθώς μαθαίνουν να κάνουν ερωτήσεις και να συλλέγουν στοιχεία, εξασκώντας τη λεγόμενη «διανοητική ταπεινότητα».

Αλλά αν το παιδί σας έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό ηλικίας και εξακολουθεί να σας ρωτάει για τον ασπρομάλλη συμπαθητικό άνδρα από τον Βόρειο Πόλο, ίσως ήρθε η ώρα να παρέμβετε. Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που στεναχωριούνται έντονα με την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη δεν επηρεάζονται άσχημα μακροπρόθεσμα, είπαν οι ψυχολόγοι.

«Κάποια στιγμή, τα παιδιά γίνονται δύσπιστα ως προς την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, αλλά μέχρι τότε τείνουν να απολαμβάνουν το παραμύθι».

Πηγή: Sky News