Η χούντα που κυβερνά τη Μπουρκίνα Φάσο διέκοψε χθες Δευτέρα τη μετάδοση του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24, έπειτα από τη μετάδοση συνέντευξης του επικεφαλής της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).

«Δίνοντας λόγο στον πρώτο αξιωματούχο της AQMI, το France 24 δεν κάνει απλώς το γραφείο Τύπου των τρομοκρατών αυτών, αλλά, ακόμη χειρότερα, προσφέρει νομιμοποίηση στις τρομοκρατικές ενέργειες και τον λόγο μίσους» της οργάνωσης, ανέφερε ανακοίνωση που υπέγραφε ο Ζαν- Εμανουέλ Ουεντραγκό, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο.

«Κατά συνέπεια η κυβέρνηση αποφάσισε (…) στο όνομα των συμφερόντων του έθνους την αναστολή επ’ αόριστον της μετάδοσης προγραμμάτων από το France 24 στο σύνολο του εδάφους της χώρας», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Η μετάδοση του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου διακόπηκε χθες Δευτέρα στις 09:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας).

Στις 6 Μαρτίου το France 24 είχε μεταδώσει, με την ευκαιρία ενός χρονολόγιου που παρουσίασε, τις γραπτές απαντήσεις του Αμπού Ομπέιντα Γιούσεφ αλ Ανάμπι, επικεφαλής της AQMI, σε ερωτήσεις που του είχε υποβάλει ο δημοσιογράφος Ουασίμ Νασς που ειδικεύεται σε θέματα τζιχαντιστών.

«Αβάσιμες κατηγορίες»

Σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι το Παρίσι «λυπάται για την απόφαση των αρχών της Μπουρκίνα Φάσο να ανασταλεί η μετάδοση του France 24», τονίζοντας «τη συνεχή και αποφασιστική δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας του Τύπου».

Από την πλευρά της η διοίκηση του τηλεοπτικού δικτύου επέκρινε την απόφαση και «αμφισβήτησε τις αβάσιμες κατηγορίες που αμφισβητούν τον επαγγελματισμό του δικτύου».

Εξάλλου χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο αντέδρασε και σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, το οποίο ανέλυε βίντεο που έδειχνε, σύμφωνα με την ίδια, την εκτέλεση εφήβων από στρατιωτικούς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο διαβεβαίωσαν ότι ο στρατός «ενεργεί με απόλυτο σεβασμό στο ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο» και «κατήγγειλαν έντονα αυτές τις παραπλανήσεις που παρουσιάζονται ως δημοσιογραφία με στόχο να αμαυρώσουν την εικόνα» της χώρας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η χούντα είχε αναστείλει τη λειτουργία του Radio France Internationale (RFI), το οποίο κατηγόρησε ότι μετέδωσε «ένα μήνυμα εκφοβισμού» ενός «επικεφαλής τρομοκράτη».

Μαλί

Εδώ και ένα χρόνο έχει ανασταλεί η μετάδοση του RFI και του France 24 στο Μαλί, όπου επίσης την εξουσία έχει στρατιωτικό καθεστώς.

Τα δύο μέσα ενημέρωσης, που καλύπτουν στενά την αφρικανική επικαιρότητα, παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι στη γαλλόφωνη Αφρική. Το France 24 επεσήμανε χθες ότι στη Μπουρκίνα Φάσο το παρακολουθεί «το ένα τρίτο του πληθυσμού κάθε εβδομάδα και περισσότερο από το 60% των στελεχών και των αξιωματούχων».

Από την αρχή του 2015 η Μπουρκίνα Φάσο είναι αντιμέτωπη με ένα σπιράλ βίας από τζιχαντιστικές ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι – στρατιωτικοί και άμαχοι–, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχουν εκτοπιστεί περίπου 2 εκατ. άνθρωποι.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Μπουρκίνα Φάσο επιδεινώθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον λοχαγό Ιμπραχίμ Τραορέ, έπειτα από πραξικόπημα πριν έξι μήνες.

Τον Ιανουάριο οι αρχές στην Ουαγκαντούγκου είχε ζητήσει την αποχώρηση της γαλλικής δύναμης Sabre, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και είχε στόχο τη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Επίσης ζήτησαν την αποχώρηση του Γάλλου πρεσβευτή Λικ Αλάντ, ο οποίος εκλήθη στο Παρίσι για διαβουλεύσεις και δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί.

Τέλος, στις αρχές Μαρτίου η Μπουρκίνα Φάσο προσέβαλε συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας που είχε υπογράψει η χώρα με τη Γαλλία το 1961.