Μετά από δήλωσή του Ρώσου Προέδρου χθες, Τρίτη, πως θα αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που έχει συναφθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σήμερα η Δούμα, ψήφισε υπέρ αυτής της ρωσικής διακοπής.

«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Putin κατά την ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η συνθήκη New Start αποτελεί ένα εργαλείο της διεθνούς κοινότητας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων καθώς θέτει περιορισμούς στον αριθμό των πολεμικών κεφαλών ανά πύραυλο που μπορεί να αναπτύξει η κάθε πλευρά. Υπογράφτηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Βarack Obama και τον Ρώσο ομόλογό του Dmitry Anatolyevich Medvedev και ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.

«Τώρα η κατάσταση μπορεί πολύ πιο εύκολα να ξεφύγει, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών – παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία – αφού καμία πλευρά δεν μπορεί να βασιστεί στο σταθερό, προβλέψιμο πλαίσιο που παρείχαν οι διαδοχικές πυρηνικές συμφωνίες για περισσότερα από 50 χρόνια» αναφέρει το Reuters σε μία ανάλυση για τις επιπτώσεις αυτής της αποχώρησης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δικαιολόγησε τη ρωσική κίνηση λέγοντας ότι είναι «παράλογο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαιτούν το δικαίωμα να επιθεωρούν τις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως επιτρέπει η συνθήκη, ενώ το ΝΑΤΟ βοηθούσε την Ουκρανία να τους επιτεθεί.

«Η απόφαση αυτή μας επιβλήθηκε από τον πόλεμο που κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο συνολικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα», δήλωσε ο Dmitry Anatolyevich Medvedev, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Ζήτησε επίσης να περιληφθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια της Βρετανίας και της Γαλλίας σε μελλοντικές συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο πρόεδρος της Δούμας Vyacheslav Volodin κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποχώρηση της Μόσχας από τη New Start.

«Παύοντας να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους και απορρίπτοντας τις προτάσεις της χώρας μας σε ζητήματα παγκόσμιας ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν την αρχιτεκτονική της διεθνούς σταθερότητας».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Alexeyevich Ryabkov , ο οποίος επιβλέπει τη ρωσική διπλωματία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα πως ενδεχόμενη επαναφορά της συνθήκης σε ισχύ εξαρτάται από την Ουάσινγκτον ενώ, όπως δήλωσε επίσης, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Θα δώσουμε προφανώς ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή που θα κρατήσουν και στις αποφάσεις που θα πάρουν το Λονδίνο και το Παρίσι, που δεν μπορούν πλέον, ούτε καν υποθετικά, να θεωρηθεί πως βρίσκονται εκτός του ρωσοαμερικανικού διαλόγου για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», δήλωσε Ryabkov , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απ’ ευθείας διάλογος για τα πυρηνικά ζητήματα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πως είναι άγνωστο πότε ο διάλογος αυτός θα επαναληφθεί.

Ο James Cameron, ερευνητής  στο Oslo Nuclear Project, δήλωσε ότι αν εγκαταλειφθεί η New START, αυτό θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε έναν τύπο Ψυχρού Πολέμου σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις του αντιπάλου. «Έτσι έχουμε μια τεράστια αστάθεια στη σχέση, όπου και οι δύο πλευρές ενεργούν με βάση το χειρότερο σενάριο, προσθέτοντας όλο και πιο περίπλοκα συστήματα και σχέδια για τη χρήση τους, και αυτό τελικά οδηγεί σε μια πολύ πιο ασταθή κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών και επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο κάποιου είδους πυρηνικής χρήσης», δήλωσε σε συνέντευξη.

«Ένας κόσμος χωρίς έλεγχο πυρηνικών όπλων είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος, ασταθής κόσμος, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτή η έκβαση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επιστροφής στον διάλογο», τόνισε o εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Stéphane Dujarric

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN