Οι νομοθέτες του Κονέκτικατ ψήφισαν για την αθώωση 12 ανθρώπων, 370 χρόνια αφότου καταδικάστηκαν για μαγεία στην αποικιακή Αμερική. Έντεκα από τους δώδεκα απαγχονίστηκαν μετά από δίκες που η πολιτειακή Γερουσία αναγνωρίζει τώρα ότι ήταν «λάθος δικαιοσύνης».

Αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας μακροχρόνιας εκστρατείας των απογόνων αυτών των «μαγισσών», για την «εκκαθάριση των ονομάτων» εκείνων που κατηγορήθηκαν άδικα.

Στις ΗΠΑ, τον 17ο αιώνα, δεκάδες γυναίκες εκτελέστηκαν για μαγεία.

Την Πέμπτη, η Γερουσία του Κονέκτικατ ψήφισε με 33-1 για την αθώωση όσων καταδικάστηκαν σε δίκες που έγιναν στην πολιτεία από τα μέσα έως τα τέλη του 16ου αιώνα. Ο γερουσιαστής που καταψήφισε την κίνηση αυτή, ο Rob Sampson, είπε ότι πιστεύει ότι «είναι λάθος να υπαγορεύσουμε τι ήταν σωστό ή λάθος για περιόδους στο παρελθόν για τις οποίες δεν γνωρίζουμε».

«Δεν θέλω να βλέπω νομοσχέδια που δικαίως ή αδίκως επιχειρούν να απεικονίσουν την Αμερική ως ένα κακό μέρος με κακή ιστορία» είπε, σύμφωνα με το Associated Press. «Θέλω να επικεντρωθούμε στο πού πάμε, που είναι ένα φωτεινότερο και καλύτερο μέλλον».

Ευτυχώς το ψήφισμα είχε ήδη ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κονέκτικατ, με 121 ψήφους υπέρ και 30 κατά.

Το ψήφισμα προέκυψε σχεδόν δύο δεκαετίες μετά των προσπαθειών από το CT Witch Trial Exoneration Project, μια ομάδα που δημιουργήθηκε το 2005 από απογόνους των κατηγορουμένων «μαγισσών».

Η ομάδα είπε ότι είναι «εκστασιασμένη, ευχαριστημένη και ευγνώμων», καθώς η απόφαση έρχεται την παραμονή της 376ης επετείου από τον πρώτο απαγχονισμό μαγισσών στη Νέα Αγγλία -αυτή της Alice Young.

Πρόσθεσαν ότι «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ιστορική εκπαίδευση και την ανάμνηση των θυμάτων της δίκης των μαγισσών».

Μερικά μέλη της οργάνωσης ανακάλυψαν τους οικογενειακούς δεσμούς τους με τις «μάγισσες», χρησιμοποιώντας γενεαλογικά τεστ. Τα μέλη της οικογένειας και οι υποστηρικτές τους, υποστηρίζουν ότι οι αθωώσεις είναι «ένα σημαντικό βήμα για να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος».

Ο Saud Anwar, ένας γερουσιαστής της πολιτείας που έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα όταν ένας ψηφοφόρος ανακάλυψε ότι ο πρόγονός του ήταν κατήγορος μαγισσών, είπε στο AP ότι «οι δίκες για μαγεία γίνονται ακόμα σε όλο τον κόσμο».

Το Witch Trial Exoneration Project ελπίζει ότι εκτός από τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος, αυτό θα ευαισθητοποιήσει και για «θανατηφόρα κυνήγια μαγισσών που εξακολουθούν να συμβαίνουν σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω φόβου, μισογυνισμού και δεισιδαιμονίας».

Τουλάχιστον 45 άτομα κατηγορήθηκαν για μαγεία στο αποικιακό Κονέκτικατ, αν και το Witch Trial Exoneration Project πιστεύει ότι το αρχείο είναι μάλλον ελλιπές.

Στις πιο γνωστές Δίκες Μαγισσών του Σάλεμ, στην κοντινή Μασαχουσέτη, περίπου 200 άτομα κατηγορήθηκαν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 25 γυναικών.

Τoν περασμένο Αύγουστο, η Μασαχουσέτη αθώωσε επισήμως την Elizabeth Johnson, την τελευταία «μάγισσα» που καταδικάστηκε κατά τη διάρκεια εκείνων των δικών. Ενώ η Elizabeth Johnson αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο, της δόθηκε αναβολή και έζησε μέχρι τα 77. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι έπασχε από «ψυχική αναπηρία».

Και άλλες χώρες προσπάθησαν επίσης να αθωώσουν ανθρώπους που διώχθηκαν άδικα για μαγεία στο παρελθόν. Πέρυσι, η τότε πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon ζήτησε επίσημη συγγνώμη σε 4.000 Σκωτσέζους, κυρίως γυναίκες, που κατηγορήθηκαν για μαγεία μεταξύ 1563 και 1736. Περίπου 2.500 από αυτούς είχαν εκτελεστεί.

Πηγή: BBC