Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Τα πρώτα φορτηγά άρχισαν να περνούν προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με πλάνα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα από την περιοχή. Σημειώνεται ότι, περίπου 175 φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα και νερό βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ωστόσο η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα -οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι- βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

Χθες, Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη Ράφα όπου μετέβη – το μοναδικό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ- «την άμεση διέλευση» ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα περάσματα που διαθέτει η χώρα προς τη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τις ισραηλινές αρχές να δώσουν την άδειά τους για την αποστολή βοήθειας μέσω της Αιγύπτου. Επιπλέον, έχει τονίσει ότι θα φροντίσει η βοήθεια αυτή να μην φτάσει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους «αμάχους» και μάλιστα «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

Νωρίτερα, η Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ είχε γνωστοποιήσει ότι το πέρασμα θα ανοίξει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη νότια Γάζα και την Αίγυπτο αποτελεί το μόνο πέρασμα από το οποίο οι Ισραηλινοί συμφώνησαν να επιτρέψουν να περάσει βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Τα υπόλοιπα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Γάζας και Ισραήλ, έχουν αποκλειστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το πέρασμα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης όπου κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου.

Η σημασία του περάσματος

Το Ισραήλ επέβαλε τον πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και σταματώντας όλες τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων, απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στην τρομοκρατική επίθεσή των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αποκλεισμός σημαίνει ότι η μοναδική πιθανή δίοδος για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα είναι μέσω του περάσματος της Ράφα από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Είναι επίσης το μοναδικό σημείο εξόδου για τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν.

Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, έχουν προσεγγίσει το σημείο με την ελπίδα να τους επιτραπεί να διέλθουν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αν και το Κάιρο έχει δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να παραδοθεί η βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της Γάζα να κινηθούν προς τα νότια, πιο κοντά στη Ράφα, για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, αν και οι κάτοικοι λένε ότι δεν μπορούν να βρουν προστασία πουθενά στο πυκνοκατοικημένο θύλακα.