Σε θεσμό για ολόκληρη την Κρήτη, αναδεικνύοντας τον απέραντο κόσμο της τυπογραφίας, εξελίσσεται ο διεθνής διαγωνισμός αφίσας που από το 2014 , οργανώνεται στα Χανιά από το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και προσελκύει καλλιτέχνες των γραφικών και εικαστικών τεχνών από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, καθώς και δημιουργικούς ερασιτέχνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα 6 χρόνια της διοργάνωσης οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν 2.361, παρουσιάζοντας αυξητική τάση από τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής, μέχρι και σήμερα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ αναδεικνύουν την διεθνή απήχηση του διαγωνισμού που κάθε χρόνο έχει και διαφορετική θεματική.

Στον πρώτο διαγωνισμό, οι συμμετοχές ήταν 167, στον δεύτερο 214, στον τρίτο 252, στον τέταρτο 570, στον πέμπτο 530 και στον έκτο 628.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του διαγωνισμού είναι ότι στον πέμπτο και τον έκτο διαγωνισμό συμμετείχαν καλλιτέχνες από 68 χώρες και κάθε σημείο του πλανήτη.

Πομπός» η αφίσα για τη σωτηρία του πλανήτη

Η φετινή θεματική του διαγωνισμού είναι «Ο Πλανήτης Γη στο οικολογικό σταυροδρόμι».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μουσείο Τυπογραφίας , «σε μια εποχή κορύφωσης της κλιματικής κρίσης, το μήνυμα της περιβαλλοντικής αφύπνισης απαιτείται να φτάσει στους περισσότερους δυνατούς παραλήπτες. Η αφίσα ως “πομπός” διαδραματίζει τον δικό της ρόλο σε αυτή την πανανθρώπινη προσπάθεια σωτηρίας του πλανήτη».

 

Ο φετινός διαγωνισμός θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

 

Η αφίσα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύντομο επεξηγηματικό κείμενο που θα αναλύει το περιεχόμενο και τον στόχο της. Η πρόσκληση αφορά κυρίως επαγγελματίες και σπουδαστές των γραφικών και εικαστικών τεχνών.

 

Απονομή βραβείων

Οι 30 αφίσες που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις και οι τρεις πρώτες θα λάβουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

 

  • 2.000 ευρώ ο πρώτος νικητής

 

  • 1.500 ευρώ ο δεύτερος νικητής

 

  • 1.000 ευρώ ο τρίτος νικητής

 

Οι αφίσες αυτές θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για έναν χρόνο, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.

 

Η απονομή των βραβείων και επαίνων θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Τυπογραφία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ