Πριν από λίγες ημέρες, ένας προγραμματιστής με έδρα το Εδιμβούργο της Σκωτίας, ονόματι Anslo, ανακοίνωσε το “Slow Roads”, ένα δωρεάν, χαλαρό παιχνίδι οδήγησης με εναλλασσόμενα τοπία.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στο slowroads.io , δεν απαιτεί σύνδεση ή εγκατάσταση για να παίξετε και τρέχει στα βασικότερα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Firefox, Safari και Edge).

Πολλά βιντεοπαιχνίδια οδήγησης σας εγκλωβίζουν σε κανόνες που μπορεί να κάνουν την οδήγηση να μοιάζει αγχωτική, κάτι που μπορεί να γίνει απολαυστικό αν φυσικά έχετε ανταγωνιστική διάθεση. Όμως,  μερικές φορές μπορεί να θέλετε απλώς να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μια διαδρομή.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το Slow Roads. Στο παιχνίδι, δεν μπορείτε να τρακάρετε, να αποτύχετε ή να χάσετε. Δεν υπάρχει τερματισμός και αν βγείτε εκτός δρόμου πατήστε το “R” για να επαναφέρετε το αυτοκίνητό σας στο οδόστρωμα. Ακόμη και οι δρόμοι είναι προαιρετικοί: Οδηγήστε εκτός δρόμου ή κάτω από το νερό αν θέλετε.

Γι να οδηγήσετε το αμάξι στο Slow Roads, απλά χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα WASD ή τα βέλη του πληκτρολογίου σας για να χειριστείτε το όχημά σας. Το “W” (ή το βέλος προς τα πάνω) είναι η επιτάχυνση, το “S” (ή το βέλος προς τα κάτω) είναι το φρένο. Τα “A” και “D” (ή αριστερό και δεξί βέλος) χειρίζονται το τιμόνι. Μπορείτε να δώσετε ώθηση στο αυτοκίνητό σας κρατώντας πατημένο το Shift ή πατώντας δύο φορές το “W”. Επιπλέον, το “C” αλλάζει τη γωνία λήψης της κάμερας και τα “Q” και “E” επιλέγουν τις διαθέσιμες καιρικές συνθήκες και συνθήκες φωτισμού. Και αν δεν σας αρέσουν οι χειρισμοί με το πληκτρολόγιο, μπορείτε να μεταβείτε στο τιμόνι με το ποντίκι.

Ο Anslo κατασκεύασε το Slow Roads χρησιμοποιώντας μια 3D βάση δεδομένων JavaScript που ονομάζεται three.js, και ο προγραμματιστής περιγράφει λεπτομερώς το τεχνικό back-end του παιχνιδιού σε μια ανάρτηση στο Medium, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του άπειρου χάρτη και του χειρισμού του αυτοκινήτου.

Όταν μπείτε στο περιβάλλον του Slow Roads, θα καταλάβετε το προφανές. Τα γραφικά δεν ήταν το ζητούμενο και αυτό λειτουργεί προς όφελός του. Διαθέτει μινιμαλιστικά γραφικά και απλά ηχητικά εφέ, επειδή το παιχνίδι έπρεπε να είναι «ελαφρύ» για όλους τους υπολογιστές.

Αν το Slow Roads καθυστερεί στους υπολογιστής σας, ενώ έχετε καλή GPU στο μηχάνημά σας, βεβαιωθείτε ότι η επιτάχυνση GPU είναι ενεργοποιημένη στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Για παράδειγμα, στον Chrome πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Σύστημα» και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το “Use hardware acceleration when available”.

Πηγή: Ars Technica