Μπορεί ένας έφηβος να αποφασίσει για τη ζωή του; Πόσο αποστασιοποιούμαστε από τις παθογένειες της κοινωνίας; Μήπως ήρθε η ώρα να πάψουμε να καταπιεζόμαστε; Αυτά και άλλα ερωτήματα μας δημιουργήθηκαν βλέποντας τα δύο πρώτα επεισόδια της πολυαναμενόμενης μίνι σειράς “Milky Way” του MEGA.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με διοργανωτές το MEGA και την εταιρία παραγωγής Foss Productions. Οι συντελεστές της σειράς καταχειροκροτήθηκαν μετά την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων.

Το “Milky Way” είναι η πρώτη ελληνική παραγωγή που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Series Mania, ενώ είναι σημείο αναφοράς για τις τηλεοπτικές σειρές σε παγκόσμια κλίμακα. Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετείχαν μόλις 8 σειρές από ολόκληρο τον κόσμο. Το “Milky Way” κατάφερε να βρει τη θέση του στην οχτάδα, σημειώνοντας διεθνή αναγνώριση.

Η σειρά πρόκειται να ταξιδέψει και εκτός ελληνικών συνόρων, η Foss Productions αμέσως μετά και την επιτυχημένη διεθνή πρεμιέρα του “Milky Way” στο φεστιβάλ Series Mania της Γαλλίας, συμφώνησε με μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες παραγωγής και διανομής περιεχομένου, την Fifth Season (πρώην Endeavor) για τη διεθνή διάθεση και διανομή της σειράς σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει παραγάγει και διανείμει σειρές όπως τα Severance (Apple TV), Scenes from a marriage (HBO), Killing Eve (AMC) και πολλά άλλα.

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες σκηνοθέτης για την ελληνογαλλική ταινία μικρού μήκους “Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τον ουρανό“, μεταβαίνει από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη για πρώτη φορά και σίγουρα δεν μας θυμίζει σε τίποτα τις σειρές που έχουμε δει έως τώρα στην ελληνική μυθοπλασία. Η μίνι σειρά των 8 επεισοδίων με συνολική διάρκεια 480 λεπτών είναι «μία πολύ πολύ μεγαλή ταινία με πολλούς χαρακτήρες», όπως ανέφερε ο Βασίλης Κεκάτος, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία του “Milky Way”. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύμπαν με κινηματογραφική αισθητική, μοναδική ευαισθησία, σύγχρονους προβληματισμούς, με αληθινούς ήρωες που ζουν μέσα μας και ανάμεσά μας.

Σε μία απόμακρη ορεινή πόλη, που δεν προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία της, η 17χρονη Μαρία (Κορίννα Ντουλλάαρτ), τελειόφοιτη Λυκείου, ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια και να ζήσει το “αθηναϊκό όνειρο” μακριά από το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Τα ονειρά της αρχίζουν να σβήνουν όταν μένει έγκυος από τον φίλο της, τον Τάσο, έναν νεαρό που έχει περάσει όλη του τη ζωή δουλεύοντας στο μοναδικό βενζινάδικο της πόλης και δεν έχει φανταστεί ποτέ να ξεφύγει από τον μικρόκοσμό του.

Σίγουρα είναι ένα μεγάλο τηλεοπτικό στοίχημα που θα συζητηθεί ποικιλοτρόπως από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Ο queer χαρακτήρας του Τζο (Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος) είναι η φωνή που ξεχωρίζει στην κλειστή κοινωνία της άγνωστης ορεινής πολής. Δεν φοβάται να εκφράσει τις σκέψεις και τις ιδέες του, ακόμη κι αν ενοχλήσουν το οπισθοδρομικό περιβάλλον στο οποίο αναγκάζεται να ζήσει ώστε να περάσει τον τελευταίο χρόνο πριν την ενηλικίωση του με τον πατέρα του. Η απόκρυψη της ταυτότητάς του, θα ήταν ένας συμβιβασμός που θα αναγκαζόταν να κάνει για να εναρμονιστεί με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Αυτή η φυσικότητα με την οποία προβάλλεται το αυτονόητο, δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει. Κι όμως, βλέποντας τον Τζο να εκφράζεται χωρίς φόβο σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, μπορεί να θεωρηθεί τολμηρό. Η ανοιχτή προβολή του εαυτού σε οποιαδήποτε κοινωνία δημιουργεί φόβο για ρατσιστικά σχόλια που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε σωματική κακοποίηση. Ο Τζο είναι ο χαρακτήρας που χρειάζεται να ακουστεί κι ας ενοχλήσει.

Ανήλικοι μοιράζονται τα ονειρά τους, τα οποία λογοκρίνονται. Η επιρροή της θρησκείας διαμορφώνει για άλλη μία φορά σημαντικό μέρος αυτής της μικρογραφίας της κοινωνίας. Οι καθημερινές καταπιέσεις ορίζουν τις αποφάσεις των χαρακτήρων και τίθεται το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης. Πόσο ελεύθερα παίρνουμε τις αποφάσεις μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν το κοινωνικό σχόλιο; Μία προβληματική που διαφαίνεται σε αρκετούς που έχουν μάθει να λογοδοτούν για κάθε τους πράξη, πολλοί από εμάς άλλωστε πέφτουμε ακόμα σε αυτή τη παγίδα.

Η τοξική αρρενωπότητα δεν δηλώνει απλά το παρόν, είναι σχεδόν μία ξεχωριστή οντότητα στη σειρά του Βασίλη Κεκάτου. Το σεξ ανάμεσα σε ανήλικους και η χρήση ναρκώτικων είναι δύο ακόμη ζητήματα τα οποία ο σκηνοθέτης τα αναδεικνύει με μία σύγχρονη ματιά. Η εξαιρετική απόδοση της γλώσσας των εφήβων μας κάνει να εκστομίσουμε πηγαία τη λέξη «επιτέλους!». Οι προηγούμενες προσπάθειες από άλλες σειρές της ελληνικής μυθοπλασίας για απόδοση της νεανικής αργκώ, ήταν μία προβληματική που είχε ως άμεση συνέπεια την αλλοίωση των χαρακτήρων. Νεανικές καρικατούρες είχαν βαπτιστεί «απεικόνιση της σημερινής νεολαίας».

Τα στοιχεία χιούμορ που ξεπετάγονται κατά τη διάρκεια των καταστάσεων, στις οποίες είναι μέρος οι ήρωες προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη αληθοφάνεια στους χαρακτήρες και τα βιώματά τους. Αυτά μπορούν εύκολα να τους παγιδεύσουν σε μία επίπλαστη πραγματικότητα από την οποία πρέπει να δραπετεύσουν. Ή θα αναγκαστούν να βάλουν φραγμό στην ίδια τους τη ζωή ή θα φύγουν για την πρωτεύουσα για να ελευθερωθεί ο εαυτός τους από τα δεσμά του συντηρητισμού.

Η σειρά μιλάει ανοιχτά για όσα φοβόμαστε να πούμε. Όλα τα προβλήματα που κρύβει η κοινωνία κάτω από το χαλάκι, αναδεικνύονται με τον πιο αληθινό και άμεσο τρόπο. Μετά την προβολή των πρώτων δύο επεισοδίων μας δημιουργήθηκε η σκέψη «ίσως αυτό είναι ένα βήμα για να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας». Είναι μία σειρά αρκετή για να το πετύχει;

Το γαλαξιακό ταξίδι της σειράς θα ξεκινήσει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στο MEGA, το οποίο θα συνεχίζεται αμέσως μετά στο Vodafone TV.

➪ Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου εδώ.