Καθώς σιγά σιγά επιστρέφουμε στην Αθήνα η πόλη βρίσκει ξανά τον φυσιολογικό της παλμό όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τον Σεπτέμβριο υπάρχει πληθώρα επιλογών αφού οι καλλιτέχνες ολοκληρώνουν τις περιοδείες τους στην υπόλοιπη χώρα και παρουσιάζουν τις παραγωγές τους στην πρωτεύουσα, ενώ δεν λείπουν και οι εμφανίσεις από διεθνώς καταξιωμένα μεγάλα ονόματα.

Κι αυτό τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την ευκαιρία δούμε αξιόλογες παραστάσεις, σπουδαίες συναυλίες και ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις σε διάφορους χώρους της Αττικής.

Σταχυολογήσαμε, για εσάς, 10 προτάσεις:

Ο «Αίας» δεύτερη παραγωγή του Εθνικού για φέτος το καλοκαίρι, μαζί με τη «Μήδεια» ολοκληρώνει την περιοδεία του στην Αττική μέσα στο Σεπτέμβριο. Ο Αργύρης Ξάφης είχε πει για την παράσταση στο οlafaq «Ο Αίας Είναι το μοναδικό έργο που «τρέχει» σε πραγματικό χρόνο πολέμου, δεν έχουμε άλλο τέτοιο έργο σωσμένο. Είναι το μοναδικό έργο που έχει αυτοκτονία στη σκηνή, εκεί που σε όλα τα άλλα δεν υπάρχουν καν βιαιοπραγίες…. Επίσης, έχει δύο ξεχωριστά μέρη σαν δομή: Στο πρώτο ακολουθείς τον ήρωα σου, τον Άιαντα, μέχρι την αυτοκτονία του στο τέλος, και μετά έχει άλλο μισό έργο, στο οποίο είναι άλλοι ήρωες και συζητάνε πάνω απ’ το πτώμα του Αίαντα τι θα κάνουν μ’ αυτό»

1 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων, 4 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα Παλαιό Ελαιουργείο, 20 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου, 23-25 και 27-28 Σεπτεμβρίου, Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά.

Φωτ.: Karol Jarek

Η κωμωδία του Μποστ «Μήδεια» με την οποία άνοιξε το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο έρχεται στην Αθήνα. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».

2-4 και 7-11 Σεπτεμβρίου, Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά», 16 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», 18 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής».

Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, που κυκλοφόρησε την τελευταία, 8η σειρά τραγουδιών του “ΑΝΙΜΕ” τον Μάϊο που μας πέρασε, ετοιμάζεται για την πρώτη ολοκληρωμένη τους παρουσίαση για μια και μοναδική συναυλία, στην Τεχνόπολη  Δήμου Αθηναίων. Εκτός από τα 10 τραγούδια του ΑΝΙΜΕ, η πολυσυμμετοχική παρέα (Νεφέλη Φασουλή, Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto, Φώτης Σιώτας, Θοδωρής Ρέλλος, Βασίλης Ντοκάκης, Χρήστος Λαϊνάς, Γιάννης Πετρόλιας, Παναγιώτης Τσεβρένης) θα παρουσιάσει ολοκαίνουργιες εκδοχές τραγουδιών του Φοίβου από όλη του τη δισκογραφία.

6 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη  Δήμου Αθηναίων

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με περισσότερους από 14.000 θεατές, οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά παρουσιάζονται στο Ηρώδειο. Ο σκηνοθέτης είπε σε συνέντευξή του στο olafaq: «Η αφορμή μου είναι ο Αισχύλος, που κάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ το να τονίζει τη σοφία του Έλληνα έναντι της βαρβαρότητας των Περσών σ’ ένα έργο, στο οποίο καταγράφει ονομαστικά εκατοντάδες θανόντες, κάνοντας τελικά προσωπικό πένθος έναν απλό κατάλογο νίκης των Ελλήνων. Είναι μια ανάγνωση από τον ίδιο που περιέχει τεράστια συμπόνια και σεβασμό απέναντι στον ηττημένο»

9 & 10 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο

Φωτ. Σταύρος Χαμπάκης

Ο Σπύρος Γραμμένος σας προσκαλεί να τραγουδήσετε μαζί του την ημέρα που γιορτάζει η Κλεμεντίνη, η Μηνοδώρα, η Πουλχερία και ο Κλήμης. Ο Σπύρος Γραμμένος, γνωστός για τα σατιρικά του τραγούδια (Κουκουλοφόρος, Τύπος αθλητικός, Από παγκάκι σε παγκάκι) αλλά και για τον έντονο κοινωνικοπολιτικό του στίχο (Το όνομά μου είν’ το δικό σου, Ψυχή, Τι με κοιτάς) μας προσκαλεί σε μια καλοκαιρινή γιορτή γιατί, το καλοκαίρι θα τελειώσει όποτε το θέλουμε εμείς (κι ας βρέχει κάθε μέρα). Μαζί του οι μουσικοί Γιώργος Καρδιανός (κιθάρες), Κώστας Μιχαλός (κιθάρες), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο, πλήκτρα), Ναταλία Κοκώση (κρουστά, ιρλανδική φλογέρα), Χάρης Παρασκευάς (τύμπανα) και Άλεξ Μυλωνάς (μπάσο).

9 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη  Δήμου Αθηναίων

Φωτ.: Θωμάς Αρσένης

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση Arcadia του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995), στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Παρότι εν πολλοίς άγνωστος, ο πρόωρα χαμένος καλλιτέχνης – πέθανε νεότατος, μόλις 38 ετών – κατάφερε να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική τέχνη. Αν χρησιμοποιούσαμε μουσικούς όρους, θα λέγαμε ότι η ζωγραφική του είναι post-punk ή ethereal darkwave. Είναι μια ζωγραφική ρευστή, αέρινη, ρομαντική, σκοτεινή, μελαγχολική και ερωτική. Η ζωγραφική του Χάρη Γαβρήλου είναι “post” με την έννοια ότι διαδέχεται ή αντιμάχεται τη ζωγραφική των δασκάλων του στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σε αντίθεση με τους καλλιτέχνες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, δεν τον ενδιαφέρει τόσο ο χώρος (μέσα στον χώρο) όσο ο χρόνος και οι έννοιές του. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Λεωνιδίου & Μυλλέρου) έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022

Το αφηγηματικό αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας «Ενώχ Άρντεν» είναι ένα ταξίδι ζωής και συναισθηματικής ενηλικίωσης, μια ιδιόμορφη ιστορία αγάπης που αφηγείται το μύθο του Οδυσσέα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.  Το ποίημα που ενέπνευσε τον Ρίχαρντ Στράους να συνθέσει ένα μοναδικό μουσικό έργο για αφηγητή και πιάνο ζωντανεύει για δύο βράδια σε ένα ονειρικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα. Αφηγητής Νίκος Καραθάνος, πιάνο Θοδωρής Τζοβανάκης, υψίφωνος Άννα Στυλιανάκη. Συμπαραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

12, 13 & 14 Σεπτεμβρίου, Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ, Δραπετσώνα

«Εκτός τόπου και χρόνου – Μαζί ξανά». Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια κι όμως ο ζωντανός δίσκος του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που ηχογραφήθηκε εκείνο το βράδυ στον Λυκαβηττό εξακολουθεί να μας ταξιδεύει. Σταύρος Λάντσιας, Μιλτιάδης Παπαστάμου, Γιωτης Κιουρτσόγλου, Μιχάλης Καπηλίδης και Αλκίνοος Ιωαννίδης δύο δεκαετίες μετά στήνουν μαζί ξανά μια ηλεκτρική γιορτή, τραγουδώντας όσα μας φέρνουν σήμερα εδώ.

19 Σεπτεμβρίου, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

«Madrugada και Ελλάδα, ένα είδος ερωτικής σχέσης…» ομολόγησε ο front man του συγκροτήματος Sivert Høyem μετά τις ανεπανάληπτες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα την άνοιξη του 2019. Φέτος, στο Καλλιμάρμαρο, κάτω απ’ τον λόφο του Αρδηττού, οι Madrugada  επιστρέφουν και πάλι στην Ελλάδα με το νέο τους άλμπουμ «Chimes at Midnight». Τα τρία πρώτα τραγούδια, που έχουν κυκλοφορήσει ως αυτήν τη στιγμή, «Nobody loves like I do», «Dreams at Midnight» και «The World could be Falling Down» ήδη παίζονται ξανά και ξανά από τα ελληνικά ραδιόφωνα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους.

24 Σεπτεμβρίου, Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Ο Ume Umebayashi, o συνθέτης της αριστουργηματικής μουσικής των ταινιών «2046», «Ιπτάμενα Στιλέτα», «In the Mood for Love», «Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», «Hannibal: Rising», σε μία και μοναδική εμφάνιση, μοιράζεται με το ελληνικό κοινό την απόλυτη μουσική αισθητική εμπειρία. Ο Ume συνθέτει όπως λέει «…με ένα δάχτυλο στο πιάνο, βλέποντας τις μονταρισμένες ταινίες που στέλνουν οι σκηνοθέτες συνήθως χωρίς ήχο.» Τον ενδιαφέρει το ανθρώπινο δράμα όσο τίποτα άλλο, για αυτό και οι δουλειές που αποφασίζει να κάνει έχουν στον πυρήνα τους βαθιά ανθρώπινες ιστορίες. Ως εκ τούτου, όσα σάουντρακ του Ume και να ακούσει κάποιος θα απολαύσει ώρες μουσικής και αισθητικής ευδαιμονίας, γιατί έχει μια βαθιά ουσιαστική και καθόλου εικονολατρική προσέγγιση στο φιλμ. Ο Umebayashi δεν ντύνει απλώς μουσικά μια ταινία, τη συμπληρώνει, την αναδεικνύει, τη μεταμορφώνει. Αλήθεια, ποιος από μας μπορεί να φανταστεί την ταινία «In The Mood for Love» χωρίς τη μουσική της επένδυση;

28 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο