Ο πολιτιστικός οργανισμός KROMA , στην προσπάθεια του να διατηρήσει την όμορφη, λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών θα παρουσιάσει σε συνεργασία και υπό την εικαστική επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, για 2η χρονιά το Φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου σκιών. Στο πλαίσιο του περσινού Φεστιβάλ αξιοποιήθηκαν με καινοτόμο τρόπο ποικίλα εκφραστικά και καλλιτεχνικά μέσα όπως το Θέατρο, τα Εικαστικά, η Μόδα, η Μουσική, η Φωτογραφία και οπτικοακουστικά μέσα, διαλέξεις, σε συνδυασμό με πολλές εκπαιδευτικές, διαδραστικές και βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Η ανάδειξη ενός νέου, σύγχρονου προσώπου του Θεάτρου Σκιών, αγκαλιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από όλους, όχι μόνο από τους παραδοσιακούς λάτρεις του Καραγκιόζη, αλλά προσέλκυσε -κάνοντάς μας ιδιαίτερα χαρούμενους- κι ένα νέο, διευρυμένο κοινό.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν νομοτελειακά στην απόφαση της καθιέρωσης ενός ευκίνητου νέου θεσμού. Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών βρίσκεται προ των πυλών. Ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αυτή τη χρονιά ακολουθεί το ταξίδι του Καραγκιόζη στα βάθη της παράδοσης από τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, μέχρι την εδραίωσή του στην Ελλάδα ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ταυτόχρονα, απλώνει ένα χέρι αλληλεγγύης στην πληττόμενη Τουρκία, προσκαλώντας και παρουσιάζοντας τη δουλειά καταξιωμένων Τούρκων καραγκιοζοπαιχτών. Θα απολαύσουμε -μεταξύ άλλων- εικαστική έκθεση, έκθεση φιγούρας σκιών & θεατρικών αντικειμένων (props), αλλά και εικαστικό fashion show με αντικείμενο τον Καραγκιόζη και την έμπνευση από τον κόσμο του, μέσα από την προσωπική ματιά και τη διαφορετική έκφραση κάθε εικαστικού, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο και καινοτόμο μικρό σύμπαν όπου η πραγματικότητα αναμιγνύεται με τη φαντασία.

Αποτελούμενο από έργα που ακόμη και όταν δεν αποτελούν ευθείες αναφορές σε συγκεκριμένο ήρωα του θεάτρου σκιών, υπογραμμίζουν, δίνοντας σημασία στην κατασκευή, στην επιδιόρθωση, στην ad hoc λύση, προσθέτοντας όμως στα εργαλεία του και τα σκηνικά του θεάτρου. Στους χώρους του φεστιβάλ υπάρχει ακόμη ένας διαμορφωμένος χώρος, εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα υλικά που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαστήρι. Οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες, συμμετέχουν με ενεργό και διαδραστικό τρόπο στις δράσεις του φεστιβάλ μέσα από πρωτότυπα escape rooms αλλά και έρχονται σε επαφή τόσο με τον λαϊκό διαχρονικό πολιτισμό του Καραγκιόζη όσο και με τη σύγχρονη τέχνη, εκφράζοντας δημιουργικά την εμπειρία τους.

Το 1ο μέρος του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στον οικείο χώρο του Ρομάντσο , στην Ομόνοια, από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου περιλαμβάνοντας έκθεση εικαστικών, εικαστικό fashion show, εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητήσεις σε στρογγυλή τράπεζα. Το δεύτερο μέρος πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Απριλίου 2023 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Σε μία ιστορική και σπάνια συνεύρεση, το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια νέα παράσταση θεάτρου σκιών, όπου Έλληνας και Τούρκος καραγκιοζοπαίκτες μοιράζονται την ίδια σκηνή, στην ίδια χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας ο καθένας την μητρική του γλώσσα. Το κοινό απολαμβάνει αυτή την μοναδική συνύπαρξη με τη βοήθεια υπότιτλων τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική γλώσσα. Το πρωτότυπο αυτό έργο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ. Παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά, από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες θεάτρου Σκιών, Ηλία Καρελλά και Cengiz Özek. Την μοναδική αυτή παράσταση θα πλαισιώσουν πολλές άλλες παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα που επιμελείται το KROMA, καθώς και έργα ελαφριάς ύλης από την εικαστική έκθεση.

Το αναλυτικό τριήμερο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.poupasvrekaragiozi.gr